elbírálták a jelentkezéseket

2020.07.07. 13:55

Megvan a debreceni művészetiösztöndíj-pályázat eredménye

Összesen huszonnégy alkotót díjaztak, közel hatmillió forintot osztott ki a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának megbízásából a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriuma művészeti ösztöndíj-pályázatot hirdetett. A pályázat célja az volt, hogy segítséget nyújtson a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került debreceni művészeknek – olvasható az önkormányzat közleményében.

Mint emlékeztetnek, az ösztöndíjra május 18-tól június 19-ig lehetett pályázni az alábbi két kategóriában.

1. Ösztöndíj önfoglalkoztató művészeknek

Célja a helyi kulturális életben tevékenykedő, önfoglalkoztató művészek támogatása. Pályázatot nyújthattak be olyan debreceni előadóművészek, alkotóművészek, akiknek a Magyarország Kormánya által kihirdetett veszélyhelyzet következtében fellépéseik, rendezvényeik elmaradtak, így anyagilag nehéz helyzetbe kerültek.

2. Zenei ösztöndíj fiataloknak

A tehetséges, fiatal, helyi amatőr zenészek támogatására létrehozott ösztöndíj, amelynek célja a kedvező feltételek megteremtése felkészülésükhöz, szereplésükhöz.

Az ösztöndíj felhasználásáról 2021. január 15-ig beszámolót kell benyújtani a Debrecen Kultúrájáért Alapítványhoz, valamint az ösztöndíjat elnyert pályázónak vállalnia kell, hogy a nyár vagy az ősz folyamán megrendezett debreceni eseményen közreműködik, vagy akár közvetett módon jelen lesz a város kulturális életében. Zenei ösztöndíj esetén is a nyertes pályázók aktív részvételére számítanak Debrecen kulturális és zenei életében, akár online formában is

- írja a cívisváros önkormányzata.

A vonatkozó jogszabály értelmében a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma e-mail útján írásbeli egyeztetést folytatott, és írásban hozott határozatot a szükséges döntésekről. A pályázatok elbírálása folyamatosan történt mindkét kategóriában.

Énekesek, fotós és költő

Az Ösztöndíj önfoglalkoztató művészeknek pályázati kategóriában a díjazottak egyenként nettó 200.000 forint támogatásban részesültek, amely járulékokkal együtt az alapítványnak egyenként 276.470 forint költséget jelentett.

Összesen 46 pályázat érkezett, ebből támogatott 18 pályázó lett (39%). Közülük 6 előadóművész (táncművész, operaénekes, énekes, zenész, zongoraművész), 10 képzőművész (grafikus, festő, kosárfonó, fafaragó, fazekas, iparművész, textilművész, keramikus, zománcművész), 1 fotós és 1 költő pályázata részesült támogatásban.

A Zenei ösztöndíj fiataloknak pályázati kategóriában a díjazottak egyenként nettó 100.000 forint támogatásban részesültek, amely járulékokkal együtt az alapítványnak egyenként 138.235 forint költséget jelentettek.

Összesen 15 pályázat érkezett, ebből támogatott 6 pályázó lett (40%): népzenész, zenész, énekes-gitáros, zenész (orgona, hárfa), hegedűművész.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány összesen 5.805.870 forintot osztott ki ösztöndíj formájában, amely összeget Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásából finanszírozta.

A díjazottak egy részével a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. már felvette a kapcsolatot a nyári kulturális programok minél tartalmasabbá, színesebbé tétele érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában