Elmarad vagy nem?

2020.07.30. 18:52

Lesz debreceni nyár, csak kicsit másképp

Ha hömpölygő tömegekben nem is, de lesz lehetőségük nyári zenés-táncos élményekre a debrecenieknek.

Fotó: Napló-archív

A legfrissebb kormánydöntés értelmében augusztus 15. után sem rendezhetők nagy látogatottságú zenés-táncos rendezvények.

Mint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón elmondta, az Operatív Törzzsel egyeztetve a kormány kockázatosnak találta, hogy változtasson a korlátozó döntéseken. – Célunk a pandémia második hullámának megelőzése, hogy szeptemberben elkezdődhessen az oktatás – hangsúlyozta. Mint a miniszteri tájékoztatásból kiderült, országos garázskoncert-sorozattal támogatják a hazai zenészeket és a technikai dolgozókat.

Debrecenben több nyári rendezvényt is érintett a kormányzati bejelentés, a Napló utánajárt, hogy a meghosszabbított korlátozás milyen változásokat eredményez a város kulturális életében. Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató például kiemelte, már biztos, hogy a Campus Fesztivál és annak B-verziója, az Eleven is elmarad idén, helyette országosan is egyedülálló kezdeményezéssel igyekeznek kárpótolni a közönséget. A Roncsbár látogatói sem maradnak zeneélmény nélkül, erről Bernáth Csaba tájékoztatta a Naplót.

Nem maradunk programok nélkül

Mint arról már beszámoltunk, a Debreceni Bor- és Jazznapok és a Virágkarnevál ebben az évben elmarad, de a Főnix Rendezvényszervező Kft. csütörtök délután arról tájékoztatta a Naplót, hogy nem kell lemondanunk az összes, már hagyományosnak számító zenés, családi eseményről. Megrendezik ugyanis a Virágkarneválhoz tartozó, az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjait 2012 óta évről évre felvonultató Galiba Gyermekfesztivált, melynek részleteiről pénteken jelentenek be többet a szervezők.

Nem marad el a Klasszikusok Éjszakája sem, mely már hagyományosan a Kodály Filharmónia közreműködésével és évről évre komolyzenei hírességek szereplésével szórakoztatja a Virágkarnevál közönségét. A Főnix Rendezvényszervező Kft. sajtóosztálya arról is tájékoztatott, hogy amennyiben nem lesznek további szigorítások, a Csíksomlyói passiót színpadra állítják. A gigaprodukció júniusi beharangozó sajtótájékoztatóján Papp László polgármester még a Kossuth teret ajánlotta fel az előadás helyszínének, arról azonban, hogy pontosan hol tekinthetjük majd meg a Csíksomlyói nyeregben 2018-ban bemutatott, nagyszabású előadást, később tájékoztatnak a szervezők.

Könnyűzene, nehézségekkel

Miklósvölgyi Péter, a Campus Fesztivál igazgatója és a csapata már több alkalommal is újragondolta, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére hogyan valósíthatja meg az idei rendezvényt. Első alternatívaként Campus Eleven címmel terveztek különálló koncerteket a Nagyerdőre, csütörtökön azonban életbe lépett a C-terv is, melynek kontúrjai egyelőre még nem rajzolódtak ti teljesen, de az biztos, hogy nem vész semmibe a fesztivál rajongóinak eddigi várakozása: lesznek koncertek, lesznek neves fellépők a nyáron.

Hírességek a romkocsmában

Bernáth Csaba, a Roncsbár egyik üzletvezetője nem sokkal a csütörtöki kormányzati bejelentést követően a Naplót arról tájékoztatta, hogy megkezdték a tárgyalásokat a rendezvényszervezőkkel. Kiemelte, ezután is betartják majd a kormány rendeleteit, és a koncerteket továbbra is az elővigyázatosság és a magas színvonal jegyében bonyolítják le.

– Mivel a közönségünk már nagyon ki van éhezve a a zenés programokra, koncertekre, az őszi programsorozatot is úgy állítjuk össze, hogy egy-két „nagyobb név” is szerepeljen a fellépők listáján – közölte Bernáth Csaba, jelezve: nemsokára már a konkrét fellépők listájáról is tájékoztatják a szórakozóhely látogatóit.

Garázskoncertek a zenészekért

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón arról is tájékoztatott, hogy a kormány külön foglalkozik a zenés rendezvények, fesztiválok és nagy koncertek elmaradása miatt nehéz helyzetbe került zenészek ügyével, és egyedülálló kezdeményezésbe fognak a közeljövőben.

– Csaknem 5,3 milliárd forintért garázskoncert-sorozat indul a járvány miatt veszteségeket szenvedett magyar könnyűzene segítésére, ebből a keretből 800 millió forint kifejezetten a cigányzenészek támogatására szolgál – hangsúlyozta a miniszter. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a garázskoncert-sorozat, mely a Magyar Turisztikai Ügynökség gondozásában valósul meg, a zenészeken kívül a technikai dolgozóknak is segítséget nyújt majd. Arról, hogy ki, milyen feltételekkel vehet részt a programban, és mikor indul a koncertsorozat, Gulyás Gergely bejelentése alapján a minisztérium a későbbiekben ad bővebb információt.

SzD

Borítókép: Amennyiben nem lesznek további szigorítások, a Csíksomlyói passiót színpadra állítják

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában