a citera volt a központban

2020.07.27. 13:08

Jó hangulatú, élményekkel teli tábort tartottak Pocsajon

Sokadik éve gyűlnek össze nyári szünetben a citerazenét kedvelő gyerekek Pocsajban.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Az idén csak egy turnusban tudták megszervezni a tábort a kialakult vírushelyzet miatt. Nauner-Agárdi Éva táborvezetőtől megtudtuk, hogy a gyerekeket hangszertudásuk alapján több csoportra osztották. Mind az öt népzenei dialektusból tanultak: dunántúli, felföldi, alföldi, erdélyi és moldvai összeállításokat. Ezen kívül egy gyergyói népdalcsokrot is elsajátítottak.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A felnőttek próbája

Délelőttönként daltanulás, majd csoportokban citerajáték volt a program. Délután a pihenő után szabad foglalkozást, kézműves foglalkozást, vetélkedőket, kerékpáros ügyességi versenyeket tartottak, majd ismét tanulás volt vacsoráig. A tábor első estéjén a Bihar Citerazenekar ott tartotta próbáját, így a gyerekek is láthatták, hogyan zajlik egy ilyen esemény, illetve, hogy a felnőttek is szívesen muzsikálnak.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

– A 9-13 éves korosztály a legjobban kezelhető, ők a legfogékonyabbak a népzene iránt. Van, aki Budapestről azért jött a táborba, hogy a vidéki életbe belelásson és közben tanuljon. Nagy öröm és élmény számukra és számomra, hogy megtanultak a gyerekek beszélgetni. A telefon, a modern technika világában szinte elképzelhetetlen nélküle élni, de itt most esténként beszélgettek, és láthatóan élvezték ezt – mesélte a táborvezető.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Németh Zsolt szakmai vezető elmondta, hogy nordic walking botot, dartsot, elektromos kerékpárt, trekkinget, tandemet és petanque-t hoztak a gyerekeknek, azokat ki lehetett próbálni.

Az utolsó napon záró gálaműsorral léptek fel a citerás táborozók: a héten tanult dalokat adták elő egymásnak, családtagjaiknak, bízva abban, hogy jövőre még többen fognak ugyanitt találkozni és még több élménnyel és tudással gazdagodni.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában