egy kis zenetörténelem

2020.07.23. 14:00

August Förster, Bugs, Diktator, Tankcsapda… – rockélet a 20–30 évvel ezelőtti Debrecenben

Immár kereken két évtizede jelent meg a cívisváros bandáit bemutató, utolsó könnyűzenei lexikon.

Fotó: Debreceni Rocklexikon-archív

Nem véletlenül nevezték, nevezik Debrecent a magyar rock vidéki fővárosának: 1990 és 2000 között csak a hajdú-bihari megyeszékhelyen majdnem száz rockzenekar tevékenykedett.

Elgondolkodtatóan és szívbemarkolóan példázza ezt a 2000 nyarán megjelent Debreceni rock lexikon című kis könyv is, ami nemcsak élvezetes és informatív leírásokban mutatta be az akkori bandákat, hanem természetesen fotókat is közzétett az együttesekről. Ezeknek a formációknak nagy része ma már nem létezik, ellenben sok akkori tag ma is aktív muzsikus, sőt országos sztár.

Kilencévesen Generálon

Mindezek miatt is kiváló zenei időutazás a kiadvány, melyet helyi fiatalok, név szerint Bakó Csaba, Szabó Kriszta és Váradi Ferenc állítottak össze. A három szerkesztő közös tulajdonsága a rock imádata, amely a leírásaik szerint egészen ifjú korukban kialakult bennük. Váradi Ferenc például kilencévesen már Generál-koncerten vett részt, és úgy érezte, azonnal szétszedi a fehérgyarmati művházat.

Bakó Csaba egy sportbaleset miatt nem lehetett labdarúgó, így maradt neki a másik szerelme, a rockzene. Szabó Kriszta pedig az utószavában arra is rávilágított például, hogy nélküle Debrecenben anno a Tomi Szomorú nem adhatott koncertet.

S hol lehetett fellépni akkoriban? A lexikon ennek is teret szentelt. Egyszerre működött a Hard Rock Café, a Rock Lyuk, a Meteor Music Centrum, a Fiatal Előadók Klubja, a Hangfogó Klub, ugyanakkor koncerteket rendeztek az újkerti közösségi házban és a Kölcsey Tánctermében is.

A Szóla Rádió ifjú titánjai

Fotó: Váradi Ferenc-archív

A Napló érdeklődésére Váradi Ferenc szerkesztő egyebek mellett felelevenítette, hogy az első lexikon 1993-ban jelent meg, és minden addigi debreceni rockzenekar szerepelt benne. A 2000-es, második füzetbe viszont a bemutatandó időszak bandái kerültek, így például a Color is kimaradt. Mint azt a szerző felidézte, a két alkotótársával, Szabó Krisztával és Bakó Csabával a Szóla Rádióban voltak kollégák, így alakult ki a szerkesztői csapatuk. A lexikon szerkesztését 2000. május 31-én zárták le.

Váradi Ferenc a debreceni rockzene 50. születésnapjára, 2013-ban is megjelentetett volna egy már vaskosabb könyvet, ám sajnos anyagiak híján ez egyelőre nem sikerült. A kész kézirat 50 interjút tartalmaz a korszak meghatározó debreceni zenészeivel (például a Bokor fivérekkel), a könyv végén pedig ismét egy aktuális rocklexikon mutatta volna be a helyi formációkat – tudta meg a Napló.

Androidtól a Zenegépig

S hogy teljesebb lehessen a nosztalgiázás, íme végül ízelítőnek – a teljesség igénye nélkül – a 2000-es lexikonból néhány korabeli bandanév: Android, August Förster Reservation, Bugs, Calandra, Diktátor, Fóbikus Panaszok, Naplopók, Odradek, Pekingi Ősz, Szfinx, Tankcsapda, valamint Teheran Juice, Tomi Szomorú, Tűzlabda, Wayang és Zenegép.

Vass Attila

Címlapi kép: a Diktator zenekar fotója a rocklexikonban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában