mert olvasni jó

2020.07.18. 10:54

A Napló könyvajánlója: Habkönnyű generáció

A lét elviselhetetlen könnyűségét 1984-ben írta Milan Kundera, azonban máig ható az érvénye, sőt, talán még aktuálisabb is, mint 36 évvel ezelőtt. A regény néhol nehezen olvasható elsősorban amiatt, mert nincs igazán összefüggő cselekménye. Kundera több karakterén keresztül mesél egy olyan generációról, amelynek nincs felelősségtudata, és nem akar semmit az élettől. Ha mégis felemeli a szavát egyszer vagy megpróbál helyesen cselekedni, akkor sem dicsőséget, csak büntetést kap érte az államtól vagy az élettől.

Elfeledett, kisszerű sorsokkal ismertet meg a szerző, az élet nyomoráról és az elrontott döntések utáni siránkozásról ír, megfejelve azt a prágai tavasz utáni kiábrándultság érzetével, filozófiai eszmefuttatásokkal. Egy olyan társadalmat és generációt tár elénk, melynek már mindegy, mely fölött átnyúlik a történelem és az élet, de ha esetleg szán is rá egy kis időt, akkor is csak egy arculcsapást kap tőle. A regény nagyon aktuális, magának érezheti minden, felnőtt élet előtt álló fiatal.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában