értékelés

2020.06.09. 13:59

Sikeres, ám furcsa évet zárt a Vojtina Bábszínház

Az intézmény a veszélyhelyzet alatti saját online tartalmaknak köszönhetően sikernek könyveli el ez évi munkáját.

Fotó: Matey István

Annak ellenére, hogy előzetes elképzeléseikkel szemben csaknem három hónapot dolgoztak az virtuális térben, a Vojtina majdnem minden tervét megvalósította a 2019/2020-as évadban. Az évértékelő sajtótájékoztatót kedd délelőtt tartotta meg Asbóth Anikó igazgató, Láposi Terka művészeti vezető és dr. Puskás István alpolgármester a bábszínház színháztermében.

Asbóth Anikó elsőként arról beszélt, hogy immár 45. éve, hogy elsősorban a 3 és a 8 év közötti korosztály számára nyújt a bábszínház emberformáló élményeket. – Társulatunk minden tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy Debrecen jól élhető város legyen a családok számára – kezdte évértékelőjét. A bábszínház vezetője kiemelte,

a járványhelyzet ellenére ebben az évadban is sikerült teljesíteniük kitűzött céljaikat, március 11-től pedig a Vojtina online tartalmai is mind saját előadások és foglalkozások voltak.

Emlékeztetett arra is, hogy gyermeknap alkalmából tizenhárom más hazai bábszínházzal karöltve 13 órás programmal jelentkeztek a virtuális térben, valamint az eső ellenére kétszer szórakoztatta a nagyerdei állat- és növénypark látogatóit a közkedvelt csacsifogat és Vitéz László klasszikus történetei. A Vojtina vezetője sikerként könyvelte el, hogy a magyar nyelv napja alkalmából rendezett ünnepi műsor, valamint a Maskarádé még az előzetes terveknek megfelelően szórakoztathatta a közönséget.

Asbóth Anikó végezetül kitért arra is, hogy 28 év elteltével az évad végén igazgatói szerződése is lejár, viszont a következő, 2020. június 30-ai kiírásnál újra pályázni fog.

Asbóth Anikó arról is beszélt, hogy június 14-én bezárnak a bábszínház kapui a nyári szünetre, ám a munkálatok a Vojtina összes belső terében már másnap folytatódnak, a debreceni közönség pedig a Múzeumok Éjszakáján találkozhat velük legközelebb.

Erősödő közösségi élet

Láposi Terka szerint nem csupán három hónap „kiesésről” volt szó az elmúlt időszakban, hiszen épp tavasszal két nagyon fontos szakrális ünnep, a húsvét és a pünkösd közös megünneplése, rítusjátékai maradtak el. A művészeti vezető szerint márciustól olyan kulcsszavak erősödtek meg a társulatban, minta a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség és egymás teherbírásának felismerése.

„A közösségi lét fontossága az elmúlt időszakban ugyanúgy vonatkozott azokra is, akik reggeltől estig egészségügyi maszkokat varrtak”

– hangsúlyozta Láposi Terka. A szakember a kiállítások kapcsán elmondta, a tervezett öt helyett csak három valósulhatott meg, ám Kustárné Almási Zsuzsanna, Michac Gábor és Kemény Henrik emlékkiállítása olyan népszerűek voltak, hogy a látogatók száma a járvány okozta helyzet miatt sem volt kevesebb.

Puskás István elsőként a társulat eredményeit méltatta, majd az elmúlt időszakra hivatkozva elmondta, a város intézményei közül a Vojtina Bábszínház volt az, mely gyors reakcióval és a helyzetből előnyt kovácsolva vitte tovább a bábszínházi életet.

Az alpolgármester végül arról a határozatról is tájékoztatta a bábszínház társulatát, mely értelmében 2021 végéig biztos financiális háttérrel dolgozhatnak tovább.

Évzáróra invitálnak

A hagyományokhoz híven a Vojtina ebben az évben is a közönséggel együtt búcsúztatja évadát. A Nagytemplom mögötti emlékkertbe várnak kicsiket és nagyokat június 14-én,vasárnap délelőtt 10 és 12 óra 30 perc között. Az ünnepségen közreműködik a KL Színház és a Magamura Alkotóműhely, de nem maradhat el a gólyalábas mókázás, a játszószínház és a bábosok találkozója sem. Mivel a rendkívüli helyzet miatt idén legfeljebb kétszázan vehetnek részt az évbúcsúztatója, a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy amennyiben lehetséges, igyekezzenek előzetesen, online belépőjegyet vásárolni.

SZD

Élmények, számokban

Négy új bemutató, 388 előadás, több mint 34 ezer látogató és 90 százalékos látogatottság – így jellemezte számokban az évadot a bábszínház igazgatója. – Kiemelt feladatunknak tekintettük ebben az évadban a az új előadásokon kívül, hogy két fesztiválmeghívásnak is eleget tettünk Nagyváradon és Kolozsváron. Negyvenkilenc vendégelőadással. – A Lázár Ervin-program kapcsán azt vállaltuk, hogy Hajdú-Bihar megye minden első osztályos tanulója megtekintheti egy előadásunkat, a tervezett ötezer fős közönségből ötszázan következő évadban látogatnak majd el hozzánk – összegzett az igazgató.

– Nem szoktak le rólunk a kihívással élő csoportok, családok, intézmények sem, hiszen 490 gyerek jött közülük – ezt már Láposi Terka mondta, majd hozzáfűzte, sikeresen pályáztak a közelmúltban „Érzékeny színház” címmel több 3 millió forintra. A művészeti vezető a következő évadról elárulta azt is, hogy kisebb csoportoknak, viszont több alkalommal fognak majd játszani 2020 őszétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában