Szabadpolc

2020.06.03. 21:54

Olvasók ligetévé válhat a vámospércsi főtér

A Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület a Vámospércs Városi Önkormányzat védnökségével köztéri kiskönyvtárat hozott létre.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

A küllemében leginkább kis vitrinre hasonlító, fából készült, 30-40 könyv befogadására alkalmas, két könyvszekrényből álló kiskönyvtár ingyenesen olvasható, helyben használható könyveket tartalmaz. A Szabadpolcot a főtéri pavilonban helyezték el – így a mindenkori olvasók azonnal nekiláthatnak a szellemi táplálékoknak. Az állomány fele részben felnőtteknek, fele részben gyerekeknek szóló új könyveket tartalmaz. A könyvek frissítése az alapító egyesület tervei szerint folyamatos lesz.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

Helyi szerzők művei is

– Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak az utóbbi években a mini bibliotékák, ez örvendetes fejlemény, hiszen minden könyves érzékenyítő akciónak olvasásnépszerűsítő küldetése van – nyilatkozta lapunknak Ménes Andrea polgármester, a Szabadpolc fővédnöke. – A Szabadpolc azért különleges, mert tárgyi valójában is helyi produktum: Papp János elismert vámospércsi asztalos készítette a könyvszekrényeket, a külső díszítés Somogyi László Gábor festőművész, kulturális alpolgármester munkája, a könyvbeszerzés és állománygondozás Korpa Tamás irodalomtörténész koordinálásával zajlott. A Szabadpolcon megtalálható valamennyi helyi kötődésű író munkája is, így Térey János, Halász Margit és Fátyol Zoltán könyvei. Bízunk benne, hogy új főterünk egy különleges színfolttal gazdagodott, idővel pedig az olvasók ligetévé válhat a hely. A járványügyi rendelkezések miatt könyvtárunk zárva tart, de a Szabadpolcról immáron bárki hozzájuthat olvasnivalóhoz – tette hozzá Ménes Andrea.

– A vámospércsi kezdeményezés azért eredeti, mert felkérésünkhöz a legfontosabb magyar kiadók (Kalligram, Jelenkor, Móra, Csimota, Manó Könyvek) csatlakoztak, és két szakmai szervezet, a Fiatal Írók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Ügynökség Ifjúsági- és Gyermekirodalmi Központja biztosította a Szabadpolc szakmai hátterét – tette hozzá Korpa Tamás.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

– A Szabadpolc gyermeknapon, a tavasz utolsó napján nyílt meg, vagyis a nyár első napján könyvekkel ébred és könyvekkel fekszik a vámospércsi főtér. A könyvszekrényeket könyvkuckókként képzeltem el, a külső dekorációjuk is ezt fejezi ki. Váljon hajlékká mindannyiunk számára! – fejezte ki reményeit Somogyi László Gábor.

KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában