Csíksomlyói passió

2020.06.27. 16:10

Egy érzés, két fivér és három színész

A Csíksomlyói passió debreceni szereplői arról vallottak, milyen érzés a szenvedéstörténetet eljátszani.

SzD

Fotó: Napló-archív

Berettyán Nándor a Nemzeti Színház társulatának tagjaként látogatott el a napokban Debrecenbe. Az Ady Endre Gimnázium egykori diákja a cívisvárosban augusztusban látható Csíksomlyói passióban Jézust alakítja. A tehetség a nagyszabású előadást beharangozó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem szerepet kíván játszani az előadásban, sokkal inkább arra törekszik, hogy Jézus szerepében a krisztusi minőséghez közelebb kerüljön, ezért nem a színészi eszközökre bízta magát a szereppel kapcsolatban. – Csíksomlyón és Esztergomban is megbetegedtem az előadás előtt. Utólag átgondolva azért volt erre szükség, hogy aztán a feltámadás üzenetét vissza tudjam adni – emlékezett vissza Berettyán Nándor, majd megjegyezte, azért is lesz érdekes a debreceni előadás, mert idén pünkösdvasárnap megkeresztelkedett, így ez lesz az első olyan passió, melyet megkeresztelve játszik.

A színész egy megható emléket is felelevenített. – Egy előadásban a nézőtérről kellett az egyébként nagyon nehéz keresztet egyedül végighúznom a nézők között. A közönség egy méterre állt tőlem, így láthatták, milyen nehéz súlyt cipelek. Egy idő után kérdezgetni kezdtek, hogy segíthetnek-e cipelni a keresztet. Azt gondolom, az előadás lényege épp az, hogy azt a szándékot érezzék az emberek: segítsünk Krisztusnak – világított rá végezetül Berettyán Nándor.

Egyetemes üzenetet ad át

Berettyán Sándor, Nándor testvére a Tanítvány szerepében látható a darabban. A Nemzeti Színház művésze karakteréről elmondta, a szerep elsősorban János és Máté alakja, aki végigkíséri a történetet, és a keresztre feszítésig tele van kételyekkel, bátortalansággal. Berettyán Sándor szerint a Tanítvány szerepe a keresztre feszítés utáni pillanatban kezd el aktívan működni. – Megtisztelő és nehéz feladat is, mert – mint tudjuk – a szenvedéstörténet vége, hogy Krisztus meghal a kereszten – tette hozzá. A színész úgy véli, nagy felelősség, hogy ezt a fajta minőséget tovább tudja vinni, s mintegy végüzenetként, egyetemes üzenetként közvetíteni tudja a nézőknek az előadás utolsó harmadában. Hozzáfűzte, színésztechnikailag nehéz feladat, hogy egyszerre kell nagyban és kicsiben is játszani, hiszen a színpad hatalmas, viszont a nézőkkel közeli kapcsolatba kell kerülniük.

„Csíksomlyón 30 ezer ember előtt játszottam, de amikor az előadás végén közelről is láttam a nézők arcát, érzéseiket, olyan felejthetetlen élményt nyújtott, melyre nagyon kevés előadás képes”

– vallott a debreceni születésű színész.

Lázárnak lenni sem könnyű

Szabó Sebestyén Lászlónak jó és rossz érzés is visszatérni a városba, ahol felnőtt. A Nemzeti Színház színésze szerint emberi gyarlóság, hogy nem látjuk, valami mit jelent, míg el nem veszítjük.

„Ez bennem is megtörtént: akkor jöttem rá, mit jelent nekem Debrecen, amikor elmentem innen. Amikor visszatérek, mindig megcsap egy sajátos, hazai levegő, a város illata, a lassan, de biztosan múló fiatalság illata, amikor még minden egyszerűbb volt, és világosabban láttam a dolgokat. Ez ad erőt”

– idézte fel a hazatérés pillanatait Szabó Sebestyén László.

Társaihoz hasonlóan mélyen éli meg szerepét a Csíksomlyói passióban. Mint elmondta, istenkereső és istenmegtagadó állapot ez, egy önmagában kételkedő, gyarló ember állapota, aki akkor sem ismeri fel a Megváltót, amikor kézzel fogja. Szabó Sebestyén László Csíksomlyón játszotta először ezt a szerepet, és már a bemutatón az emberi minőség sok fajtájával kellett megdolgoznia. – Mindig arra gondolok, hogy ez egy olyan kapocs Krisztus története és az egyszerű ember között, amely segít a nézőnek azokat a kétségeit megválaszolni, melyekkel a mindennapi életben találkozik – fogalmazott. Mint mondta, Lázár szerepében a feltámadásig mindent végig kell élnie, és a kereszthalál után következik el számára is a megváltás és a megbocsátás.

„Nagyon nehéz lelki folyamat ez, melyet nekem is ugyanúgy végig kell szenvednem, mint Krisztusnak”

– mutatott rá végül Szabó Sebestyén László.

SzD

Borítókép: Szabó Sebestyén László (balról), Berettyán Sándor és testvére, Berettyán Nándor egyaránt úgy érzik, mély lelki folyamat eljátszaniuk szerepeiket a Csíksomlyói passióban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában