The show must go on!

2020.05.13. 07:30

Hogy ne maradjunk élmények nélkül: koncertszervezés a koronavírus árnyékában

Egyetlen előadás sem marad el, sőt, már megvannak az új időpontok is. Szabó Bélával, a Gag Management Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Szabó Béla-archív

Talán leírhatatlan, hogy a koronavírus okozta helyzet az élet hány területén eredményezett problémákat, és kényszerített arra mindannyiunkat: új mederbe terelve folytassuk az életünket.

Szabó Béla, a Gag Management Kft. ügyvezetője beszélt a Naplónak arról, rendezvényszervezőként mit gondol, érez ezzel kapcsolatban. S mégis, hogyan lehet ezt megélni?

„Ha röviden válaszolnék, nem jól. Ha hosszabban, akkor nagyon nem jól…”

A tevékenységünk oldaláról közelítve több mint féléves előkészítő munkánk ment veszendőbe az érthető korlátozások miatt, annak minden előfinanszírozási vonzatával együtt. Ez június elsejéig tizenöt koncertünket érintette, a többivel még várakozó állásponton vagyunk. Nyilván nemcsak ebben merül ki a nem túl rózsás érzetünk, hanem a személyes aggodalomban is, hiszen jómagam és a velünk dolgozó művészek jelentős része is az úgynevezett veszélyeztetett korcsoportba tartozik, és szándékaink szerint van még dolgunk a színpadon és a környékén egyaránt – mondta az ügyvezető. Hozzátette, a kollégái is hasonló cipőben járnak, s itt nemcsak a szervezőkről és művészekről van szó, hanem a szakma „láthatatlan” háttérmunkásairól is: a stábról – például technikai szolgáltatók, technikusok, szállítók –, akik nélkül nincs előadás, és akik jelenleg munka és bevétel híján vannak.

Dupla energiával

Tervezni azonban – vallja – nemcsak lehet, hanem a munkájukba, a hitükbe vetett bizalommal kötelező is.

Fotó: Szabó Béla-archív

– Az újraszervezés mint munkafolyamat, technológiai­lag ugyanolyan, nem sokban különbözik egy új rendezvénytől. Nehézsége inkább abban rejlik, hogy a korábbi szerződési feltételeket miként tudjuk az új helyzetre, időpontokra, lehetőségekre aktualizálni, áthangolni, továbbá, hogy a marketing által miként tudjuk újra felkelteni az érdeklődést, mennyire szolidárisak a médiapartnerek, hogy ugyanazt, de másképp kommunikáljuk – fejtette ki.

Mindehhez pedig hozzájárul az is, hogy a már jeggyel rendelkezők aggodalmát el kell oszlatni, s megnyugtatni őket arról, nem maradt el a koncert, csak később rendezik meg.

– Ez mind-mind egyedi megoldást kíván, nem lehet csak panelekkel dolgozni. Nem kellett újra felvenni a ritmust, sőt fel kellett inkább pörögni, mert a korlátozás bejelentésének másnapján már dupla energiával a „visszabontáson” és az újrapozicionáláson kezdtünk el dolgozni – tette hozzá.

Folytatják a munkát

A professzionális csapat pedig minden erejével azon van, hogy ne maradjunk élmények nélkül. Egyetlen koncertjük sem marad el, csak új időpontot kaptak: ezekről már tájékozódhatnak az érdeklődők a cég honlapján és a közösségimédia-oldalán. Folytatják a Demjén 2020, a Balázs Fecó, Zorán, Koncz Zsuzsa, Presser Gábor és Tóth Vera megkezdett – kényszerűen elhalasztott turnéit.

– Azt optimizmus nemcsak „kincstári” és nemcsak magunk miatt fontos, hanem annak a szimbiózisnak a továbbélésében, szükségszerűségében is, amit az alkotó – közvetítő – befogadó közeg, azaz a művész, mi szervezők és a közönség alkot. A járványtól függetlenül az említett turnék folytatásán túl ősszel még csatlakozik Dés László, a jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, Hobó, a Szécsi Pál-emlékkoncert, Karácsony János (James), valamint – a karácsonyi, adventi koncertjeinkre és 2021-re előretekintve – a hagyományos Újévi Operettgála is.

„Augusztus második felére Balatonfüred, Siófok beélesítve, aztán felkészül: Debrecen és Szeged. The show must go on! Avagy: Indulunk, új csodákat látni…”

– mondta végül Szabó Béla.

Laszkács Denise

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Borítókép: folytatják a Demjén 2020-at is, a felvétel az idei turnén készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában