sokat változtak

2020.04.07. 14:58

Trendhagyó zenés irodalomóra: dallamok versekhez igazítva

A Kávészünet zenekar évről évre egyre több helyen és egyre több emberrel ismerteti meg különleges zenéjét.

Fotó: A Kávészünet magánarchívuma

Március elején Debrecenben játszott a Kávészünet zenekar. Tagjai a legismertebb klasszikus és kortárs költők műveit, valamint saját szövegű versátiratokat szólaltatnak meg pop-rock, indie-pop hangzással. A kezdeti duós megszólalás után a 2010-es tehetségkutatóban való szereplésüket követően döntöttek úgy, hogy zenéjüket továbbgondolják, és zenekarosan is megszólaltatják a dalokat.

„Harmadik kéz”

– Azt szoktam mondani, hogy egy alkotási folyamatban egy harmadik kéz, egy fentről jövő sugallat is benne van. Valahogy megtaláljuk azokat a műveket, amiket meg kell szólaltatnunk. Persze, emellett foglalkozunk dalírással is, de a Kávészüneten belül alap lett, hogy verseket dolgozunk fel – osztotta meg a Naplóval Popovics Gyuri, a Kávészünet énekese.

A zenekar a Csonka vers megzenésített változatával robbant be a köztudatba, és nemrégiben jelent meg ötödik albumuk, melyen már a dalválasztás is tudatosabb folyamat volt.

– Eleinte ad hoc jelleggel történt a választás. A kezdeti megzenésítéseink, mint például a Csonka vers, a Mama, a Tiszai csönd, az Anyám fekete rózsa, ezek mind az alapján születtek, hogy nekünk mi tetszik.

„2010 után nyílt ki számunkra jobban a világ, akkor kezdtünk el tudatosabban foglalkozni a zenekarral.”

– Ekkor láttuk, hogy valójában ebben a formában sokkal könnyebb egy verset megtanulni, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk – fogalmazott a frontember.

Kompromisszumok nélkül

Évente körülbelül kétszáz koncertet adnak, ennek több mint felét egyetemeken, közép- és általános iskolákban. Az együttes a Trendhagyó Irodalomóra nevű iskolás programsorozatukon keresztül évről évre egyre több iskolással szeretteti meg a verseket.

„Van az emberekben egyfajta világkép azzal kapcsolatosan, hogy a mai fiatalok nem szeretik a verseket, nincs idejük rá, de én azt látom, hogy ez nem így van.”

– Ha valamikor, akkor most erre nagy igény van, nemcsak a mi munkánkra, hanem a slam poetryre, és minden olyan kezdeményezésre ami az irodalommal foglalkozik – vallja Gyuri. Hozzátette: – Az ötödik albumon jelen van Csukás István, Kányádi Sándor, mi még őket a kortársak közé soroljuk, vagy például Závada Péter, de helyet kap József Attila, Juhász Gyula is. A mostani albumot magunknak készítettük, igyekeztünk a lehető legkevesebb kompromisszumot kötni. Egy nagyon komoly, érett album lett – vélekedik Gyuri.

Ahogyan az emberek, úgy a zenekarok is változnak, a Kávészünet esetében sincs ez másként. Stílusok, mondanivalójuk, előadásmódjuk az elmúlt évek alatt igen sokat formálódott.

Ki a jó költő?

– Eltelt 10 év, mi is változtunk, komolyodtunk, az élményeink formálták a lemezt. Az alapkoncepció az volt, hogy egy klasszikus pop-rock zenekar hangzását hozzuk, némi elektronikával fűszerezve. Valójában ez létre is jött. – fogalmazott az énekes.

– A Két nyárfa kapcsán olyan képi világot tettünk a dal mellé, ami sokak számára elsőre érthetetlen lesz, de mondanivalójában nagyon is aktuális. Olyan társadalmi problémákat boncolgat, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül. A környezetünk épségén, mindenkinek fontos kell, hogy legyen. Maga a szöveg egy se veled, se nélküled állapotot mutat be a szerelem oldaláról, mi ugyan ezt mutattuk be a Föld és az ember kapcsolatában – részletezte legújabb klipjük mondanivalóját Gyuri, akitől egy műsorban megkérdezték: ki a jó költő? – Szerintem az, aki át tudja adni, amit ő gondolt, s pluszban olyan érzéseket tud kiváltani az emberben, ami által további gondolatok jönnek az olvasó fejében – vallja a Kávészünet frontembere.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában