együtt mégis külön

2020.04.07. 14:16

A félelmet vagy Krisztust engedjük be?

Nagyhét alkalmából egyházi vezetőink lelki feltöltődésre biztattak.

Fotó: Kiss Annamarie, archívum

A húsvét városi és egyházi közös ünnepléseként eddig virágvasárnap volt az az ünnep, melyen a templomok falai közül kilépve, nagy létszámú résztvevő felekezeti hovatartozás nélkül, együtt vonulhatott Debrecenben. Ezúttal azonban, a rendkívüli járványhelyzet miatt, videóüzenetekben szóltak a hívekhez a város és a felekezetek képviselői.

– Különös, hogy otthon maradunk, mégis zarándokolunk. Nem teszünk egy tapodtat sem, mégis elindulunk. Épp ez a különös helyzet mutat rá arra, mi az igazi zarándoklat – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. Majd a videófelvételen folytatta: – Most helyben maradással indulunk el. Hiányzik a közösség, a testvérek közelsége, nem lengethetjük a pálmát együtt, mégis ezzel a különleges virtuális zarándoklattal egyek vagyunk, eggyé válunk, ezen megindul a lelkünk.

A virágvasárnap alkalmából közvetített videóeseményen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta: nem szakíthatjuk ki ezt a vasárnapot a szenvedéstörténet eseménysorából, mert ez a kapuja a szenvedés nagyhetének.

– Kívánom, hogy otthonainkban, az elvonulás ünnepi csöndjében táruljon fel előttünk Jézus üzenete, akinek Isten iránti engedelmessége nagyobb volt emberi karriervágyánál és a gyűlöletbeszédnél, bizalma hatalmasabb volt a leendő szenvedésénél.

Félelem és szorongás

Palánki Ferenc, a római katolikus Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöke így fogalmazott: – A mostani helyzetből is tanulhatunk, azt, hogy a keresztútjárás, Krisztus követése nemcsak fizikai, hanem belső, lelki út is. Lélekben tudjuk követni Jézust a keresztúton, és rácsodálkozhatunk vagy megdöbbenhetünk, hogy mi mindent tett értünk, s mennyire szeretett. A lelki egység nem a fizikai távolságon múlik, hanem a lelkünkön, az összetartozás-tudatunkon.

A Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, folklórkutató által színesített felvételen Sajtos Szilárd őrnagy, debreceni református tábori lelkész is szólt a hívőkhöz: – Ez az ünnep most a távolmaradásról szól, Jézus mégis közeledik hozzánk. Ezekben a napokban olyan dolgok közelítettek meg bennünket, amelyekre nem voltunk felkészülve. Rajtunk múlik, hogy kit, mit engedünk be az életünkbe: a félelmet vagy az élet urát, Jézus Krisztust.

A felekezetek nevében

A keresztút állomásai: Jézust Poncius Pilátus halálra ítéli; Jézus vállára veszi a keresztet; Jézus találkozása édesanyjával, Máriával; Cirenei Simon segít Jézusnak a keresztet hordozni; Jézus elesik a kereszt súlya alatt; Jézus meghal a kereszten. Ezekről beszélt a virágvasárnapi alkalmon Troszt Máté, a Debreceni Görögkatolikus Parókia lelkésze, Szakács György, a Debrecen Kistemplomi–Ispotályi Református Egyházközség lelkésze, Tóth Sándor baptista lelkipásztor, Krakomperger Zoltán, a debreceni Római Katolikus Szent Anna Főplébánia plébánosa, valamint Asztalos Richárd evangélikus igazgató lelkész és Sipos Barnabás, a Debreceni Szent Háromság Magyar Ortodox Egyházközség parochusa.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában