istentisztelet

2020.03.22. 13:23

„Jézus nem jótékonykodni jött”

Tévképzet, hogy teremts új körülményeket, és attól megváltozik az ember – a jólét kísértéséről is beszélt Fekete Károly a vasárnapi istentiszteleten.

Fotó: Napló-archívum

Nem mindennapi körülmények között gazdagodhattak lelkileg a református hívek vasárnap délelőtt. A járványhelyzet miatt ugyanis személyesen nem, csupán televízión és rádión keresztül lehettek részesei a Református Nagytemplom istentiszteletének, melyen elsőként Vad Zsigmond esperes köszöntötte a híveket.

Isten előtt nincs akadály

– Furcsa és szokatlan ez az istentisztelet, hiszen üres a Nagytemplom. De hisszük, hogy Isten lelke által jelen van közöttünk, a Szentlélek összeköt bennünket, mert előtte nincs semmiféle akadály. nincsenek zárt ajtók és nincsenek távolságok és ez a lélek képes meggazdagítani bennünket most, ilyen helyzetben is – fogalmazott Vad Zsigmond, aki arra kérte a testvérerek, hogy énekeskönyvüket, Bibliájukat készítsék elő, mellyel aktívan részt vehetnek az istentiszteleten. A 151. dicséret éneklését követően Mózes első könyvének 3. fejezetéből szólt az igehirdetés, majd az esperes imádságában rávilágított egy más, sokkal veszélyesebb vírus létezésére is: – Gyógyíts ki minket elsősorban hitetlenségünk vírusából, önzőségünkből és bűnünkből, a vírusból, mely jobban fertőz és pusztítja a világot, mint bármi más.

A szükség nem bonthat törvényt

Fekete Károly református püspök Lukács evangéliumának negyedik részéből olvasta fel az alapigét. – Kísértésünk, hogy a világot Isten nélkül akarjuk helyrehozni, háttérbe szorítva magunkban őt – világított rá a református püspök az igehirdetést követően. Fekete Károly úgy fogalmazott, tévképzet, hogy teremts új körülményeket, és attól megváltozik az ember. Hangsúlyozta, Jézus nem jótékonykodni jött és nem szociális reformernek, hanem üdvözítőnek született. – Mert az Istenre irányuló éhség csillapítása nélkül az ember nem tud üdvözülni. Jézus szerint a szükség nem bonthat törvényt és nem helyezhető Isten elé. Ha Isten igéje nyomán megújul az ember, akkor fognak megváltozni a körülmények. Egyébként mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de a lelkében kárt vall? – buzdította kérdésével elmélkedésre a híveket.

Cserepadra ültettük Istent

Fekete Károly arról is beszélt, életünk pusztájában az ördög számos dologra rá tud mutatni, hogy miből kellene kenyeret változtatni. – Elég, ha van mit az asztalra tenni, de hogy mivel táplálod lelkedet, már nem annyira lényeges. Most, a titokzatos betegség idején érzékelhetjük annak következményét, hogy technikai és anyagi fejlődésre törekvő világunkban Istent sikerült kiszorítani az élet játéktereiből, sőt, olykor a cserepadról is. Azt mondjuk gőgösen, mi jobban tudjuk nála, ezért elsivatagosítottuk életet, elkövesedett a szív és kérges lett a lélek. Napjainkban is érzékelhetjük, milyen nyomasztó tényezők vehetik át a hatalmat életünk felett. Nem győzzük számba venni a bizonytalanságot, a keserűséget, a közönyt. Életünk pusztájában az ördög sok olyan helyre tud elvinni bennünket, ami veszélyes, mint az önimádat vagy a személyi kultusz. A Mi urunk azonban akkor is megőrzött bennünket, amikor nem érdemeltük meg. Az ige pusztába kiáltott szó lett. Vágyunk a nagyobb darab kenyérre, ezért hamarabb dobunk egymásra követ, mint hogy megosztanánk egymással, amink van. „Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma”. – A gondviselői szeretet kenyérré képes lágyítani a követ, sőt, újra és újra megszaporítani azt. – Én vagyok az élet kenyere, aki hozzám jön, nem éhezik meg soha – szólnak Jézus szavai. Az ördög kamrája tele van ígérettel. Jézus a hamis kompromisszumok kísértése ez: tied lesz a világ, csak nem legyen Istennek szóló keresztáldozat. Tévképzet, hogy az Isten szeretetén kívül más hatalom is üdvözítheti a világot – nyomatékosított Fekete Károly.

Az istentisztelet végén Oláh István lelkipásztor a rászorultak segítésében, valamint szájmaszkok varrásában kérte a református testvérek segítségét, valamint arra hívta fel figyelmüket, hogy a rászorulók számára ezúttal is húsvéti csomagokat állítanak össze, ehhez adományokat és önkéntesek segítségét várják.

SZD

A koronavírus járvány terjedésének megfékezése érdekében- alapul véve a Magyar Kormány és a Tiszántúli Református Egyházkerület 2020. március 15-én kihirdetett közleményét, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség istentiszteleti rendje a veszélyhelyzet idején módosul. Március 16-tól, további intézkedésig nem tartják meg a vasárnapi istentiszteleteket, sem a hétközi gyülekezeti alkalmakat: bibliaórák, konfirmáció felkészítő alkalmak, kóruspróba, bizottsági ülések. – A vasárnap 10 órás istentiszteleti alkalmakat élőben közvetítjük a Nagytemplomból, melyek a Tiszántúli Református Egyházkerület weboldalán vagy a gyülekezet Facebook-oldalán követhetőek, s a videók utólag is visszanézhetőek. Esküvőket a Nagytemplomban 100 fő alatt a hagyományos rend szerint megtartunk. Ha a vendégek száma meghaladja a 100 főt, akkor a szertartást a Nagytemplom Imaterméből is tudják követni a vendégek, kivetítőkön keresztül. A keresztelési alkalmakat szűk családi körben, az előre egyeztetett időpontokban megtartjuk. A temetési szertartásokat a család által meghívott szűk körben a szokott rend szerint megtartjuk. A turisztikai célú látogatás bizonytalan ideig szünetel a Debreceni Református Nagytemplomban – olvasható az egyházkerület honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában