Gasztronómia

2020.02.01. 21:22

Pecsenyétől és hagymás vértől illatozott a derecskei forgatag

Illatok, látvány, kitűnő, baráti hangulat és szórakoztató műsorok a 12. Derecskei Disznótoron.

Fotó: Kovács Péter

Ekkora forgatagot télen talán nem látott még kisváros, mint február 2-án, szombaton, a hagyományos disznótoros fesztiválon. Debrecen, Derecske, Deresk, Székelykeresztúr, Konyár, Érmihályfalva, Tépe... és még sorolhatnánk a résztvevő csapatokat. Bordán Szabolcs polgármestertől tudjuk, hogy huszonnyolcan állítottak sátrat, és tizennyolcan neveztek a fogópálinkára, pogácsára valamint disznótoros ételekre meghirdetett versenyre.

Bordán Szabolcs polgármester / Fotó: Kovács Péter

– Amellett, hogy a testvértelepüléseink, a környező helységek, valamint a civil szervezetek csapatai jól érzik magukat egymás társaságában, a városunkban, továbbá bemutatják közösségük disznótoros szokásait, elkészítik ételeiket, hagyományőrzésről, hagyomány átörökítésről van szó. Ismerjék meg gyermekeink, unokáink a disznóvágás, a disznótor menetét, és kapjanak kedvet ahhoz, hogy a következő években ők is beszálljanak a rendezvényeinkbe – mondta Bordán Szabolcs, aki elárulta azt is, hogy ezúttal csak egyetlen disznót szúrtak meg a toron. Mégpedig a székelykeresztúriak, ők mutatták be, hogyan dolgozzák fel a malacot.

Magdi anyus, azaz Fodor Zsóka is tiszteletét tette / Fotó: Kovács Péter

Élelmiszerek, kézművesek

Maskarákba bújt busók járták kereplőikkel a forgatagot, a színpadról pedig népzene szólt, az előtte lévő téren mindig voltak táncolók. Később Magdi anyus is szórakoztatta műsorával a közönséget, továbbá a nemzeti összetartozás évének jegyében László Attila, Kézdivásárhelyről származó énekes is fellépett. A templomok körül megyénk kézművesei, élelmiszerkészítői kínálták portékáikat, hiszen a Derecskei Disznótor immár négy éve hagyományosan az első állomása a hajdú-bihari vásároknak.

– Egyre nehezebb a dolga a zsűrinek – mondja Cs. Tóth László zsűritag. – Kezdetben három-négy pálinkát pillanatok alatt kiválasztottunk. Most meg küzdünk, annyira sok jó mintát hoztak a csapatok. Kitűnő, sima, kellemes gyümölcsízű pálinkák ezek. A másik kellemes meglepetés a hagymás vér. Itt is kiegyensúlyozott a mezőny. Az erdélyiek csombort tesznek bele, míg mások csak hagymával, sóval és borssal ízesítik. Mindenki a saját hagyományai szerint készíti finom ételeit. Aztán jönnek a pecsenyék, azok is ízesek. Azt keressük, hogy mi a harmónia, és mi az egyediség az ízekben. Szervesüljenek, érjenek össze a hús és a fűszerek ízei. Az elején még harapjuk, de délután már csak csipegetjük az ételeket...

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában