értékálló alkotások

2020.02.06. 21:46

Igazi különlegességek kerülnek ki a kezei közül

Amerikából rendeli a fából készült tollainak alkatrészeit István.

Fotó: Komódi István

Az informatikusként és rendszergazdaként dolgozó Komódi István esztergályos kedvtelésének már több éve hódol, viszont sosem gondolta volna, hogy ennyire beleszeret a fa megmunkálásába.

Asztalosműhelyben kezdte

– Tudatalatti keresgélés volt bennem, hogy mit csináljak, ami a szabadidőmben leköti a figyelmem. A fát mindig is szerettem, s a véletlen műve volt, hogy pont az esztergálással kezdtem foglalkozni. A faiparnak mindenféle ága érdekelt, szeretem a frissen feldolgozott fa illatát, s az iskolában, ahol dolgozom, gyakran megfordulok az asztalosműhelyben – vallja István. Elárulta, a szerencsének köszönheti, hogy egy nagyon kedvező összegért hozzájuthatott egy esztergához, amit át tudott alakítani faesztergává. S innen datálódik a szenvedélye.

Fotó: Komódi István

– Mivel nálunk az iskolában van asztalosképzés, s a helyi oktató ügyességét „kihasználva” sajátítottam el a szakmai alapokat. Rengeteg gyakorlás árán, autodidakta módon tanultam meg az esztergálás csínját-bínját. Először csak egyszerűbb dolgokat: tálakat, tányérokat, illetve poharakat készítettem. Újat, sajátot kitalálni eleinte nagyon nehéz volt, de aztán rá kellett jönnöm, hogy az én kreativitásom szab határt a dolgok készítésében – emlékezett vissza István.

Egzotikus fák

A későbbiekben amerikai portálokon kutatott, amikor is rátalált olyan tanulási célzatú oktató kisfilmekre, melyek a munkafolyamat minden egyes apró mozdulatait bemutatják. Ott látta, hogy tollat is lehet készíteni, méghozzá faesztergán. – Nagyon megtetszett, s kiderítettem, hogy tollalkatrészeket többnyire Amerikából tudok rendelni, amiket fával felöltöztethetek a saját ízlésemnek megfelelően. Magyarországon ritka dolognak számít, ha valaki fából tollat esztergál. Így egzotikusfa-tollakat, ceruzákat, töltőtollakat, levélbontót, parfümösfiolákat, ékszereket, órákat és tálakat is alkotok – fogalmazott István.

Fotó: Komódi István

Hozzátette: ezek a tárgyak jó minőségű áruk, és sok munka van velük, mivel a felületkezelésre kifejezetten kényesek. Általában hazai lombos fákkal dolgozik, a kisebb tárgyakhoz akár egzotikus fákat is használ. Magyarországon két nagyobb cég van, akik egzotikus fákat forgalmaznak, de rendelt már Svédországból is faanyagot.

Az íróeszközök például zebránó fából is készülnek, mely onnan kapta nevét, hogy jellegzetes nagyon erőteljes fekete csíkozások bukkannak fel benne, de készül még mahagóniból, valamint tigrisfából is. – Négy-öt napot vesz igénybe egyetlen tollnak az elkészítése, de nem egész nap dolgozok rajta. Szeretem kiélni a kreativitásom a fán, sosem lehet tudni, a fa mit akar megmutatni magából – hangsúlyozta az esztergályos, aki kiemelte az a jó a hobbiban, hogy lényegében azt csinálja, amihez kedve van.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában