RockSzínház

2020.02.01. 07:00

Debrecenből indul útnak a béke dallama

A RockSzínház nemzetközi összefogást hirdetett 5 perc béke címmel, amely 2020. május 1-jén remények szerint az egész világot körbehálózza.

Fotó: RockSzínház

A 30 éves Rocksuli tavaly ősszel indította el RockSzínház tagozatát, amelynek az a Perjés Péter az igazgatója, akit többek között az August Förster zenekar frontembereként és a Casanova Night Musical egyik szerzőjeként sokan ismernek. A kurzus félévzáró vizsgaelőadása a napokban vastapssal kísért sikert aratott, és egyúttal útjára indította egy különleges, világméretű villámcsődület megszervezését.

– A saját életemből merítettem, igaz történet alapján készült a darab – kezdte a beszélgetést Perjés Péter, aki nem csak igazgatóként tevékenykedik a RockSzínház tagozat berkeiben, hiszen szerzője és rendezője is a Botfül Billy és Greta Green kalandjai című interaktív zenei produkciónak, amelyet január 26-án mutattak be az Ifiházban. – Botfül Billy karakterét magamról mintáztam. Hároméves koromtól kezdve rendszeresen hallgattam az akkor még huszonéves szüleimmel olyan rockzenekarokat, mint Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, vagy Pink Floyd, de egyszerűen botfülű voltam. Az egyik jelenetben feldolgoztam egy megtörtént esetet, amikor kisdiákként el kellett énekelnem a „Hull a fáról a szilva” című dalt, és az osztálytársaim kinevettek. Ezt a problémát kellett nekem – és a darabban Billynek is – leküzdeni. Kellő eltökéltségnek azonban egyikünk sem volt híján, végül mindkettőnknek sikerült elsajátítani a zenei hallást, igaz, nekem csak katonakoromban – tette hozzá mosolyogva.

Hány élet kell még?

Hamar feltűnik egy másik ismerős szereplő, a környezetvédő aktivista, Greta Thunberg színpadi megfelelője, Greta Green is. Így találkozik két világformáló törekvés képviselője, akik végül összefognak, hogy együtt mentsék meg a Földet. Greta Green célkitűzése, hogy megelőzze a globális felmelegedés és környezetpusztítás végzetes következményeit, de mindez csakis Botfül Billy eszméjén keresztül, azaz békességben, a szeretet útján lehetséges. A két főszereplő ezért meghirdeti az 5 perc béke nevű kezdeményezést, amely lekúszik a színpadról, és átszivárog a való életbe. – Az előadás közben a szereplők szórólapokat osztanak, amelyek valós eseményre invitálják a nézőket. Célunk ugyanis, hogy a megmozdulást 2020. május 1-jén valóban életre keltsük, ettől válik interaktívvá az előadás – árulja el a szerző-rendező. A felhívásban a világ összes zenészét meginvitálják, hogy aznap 19 órakor ugyanabban a pillanatban – legyenek a Föld bármely pontján is – játsszák el a darabban hallható „Hány élet kell még” című Perjés-szerzeményt. Teheti ezt mindenki a saját nyelvén és hangszerelésében, miközben élőben közvetíti a Facebookon. – Természetesen Debrecenben is mozgósítjuk a zenésztársadalmat. Szeretném, ha minél szélesebb kereteket kapna az esemény, és sikerülne méltón felhívni a figyelmet a nemes célra – fogalmazta meg reményét Perjés Péter.

A kaland kezdetei

A szerző lapunknak a zenés előadás születésének kulisszatitkairól is mesélt. A kurzus meghirdetésekor még fogalma sem volt, hogy milyen csapattal fog együtt dolgozni. Ősszel végül kiderült, hogy 9-29 éves korösszetételű társaság verődött össze, fiúk és lányok vegyesen. Első lépésként megismerkedtek, az igazgatónak pedig fel kellett mérnie, ki miben tehetséges, milyen szerep illik rá. – A történet már ott rejtőzött a fejemben, ám mielőtt megírtam volna, látnom kellett, milyen szereplőgárda áll rendelkezésemre. A darabot tulajdonképpen személyre szabottan ehhez a csapathoz komponáltam meg. Mindenkinek írtam egy szerepet, majd kiválogattam közülük azokat, akik tudnak zenélni, így alakult meg a BBB, vagyis a Botfülű Billy Band – tudtuk meg. A prózai jelenetek mellett ugyanis a zenének is hangsúlyos szerepe van, hiszen az előadás során a zenekar öt August Förster-dalt is eljátszik, énekhangon pedig minden szereplő megszólal.

– Volt, aki már egészen ügyesen játszott hangszeren, de olyan is akadt, aki életében először a RockSzínház próbáin pengetett basszusgitárt, a premierre mégis tökéletesen megtanulta, amit kellett – tette hozzá Perjés Péter. Mint kiderült, nem sok idejük volt a felkészülésre, hiszen a félév során csak vasárnaponként találkoztak, mindössze kétórás foglalkozások erejéig. Miután a színmű elkészült, Perjés Péter kikérte tanítványai véleményét, akik egyöntetűen rábólintottak Botfülű Billy és Greta Green kalandjaira, és csak ezután, november 3-án kezdték meg a próbákat. Menet közben olyan neves vendégelőadók érkeztek átadni tapasztalataikat, mint Pinczés István Jászai Mari-díjas rendező, vagy Mohos Nagy Éva énekművész, sőt, a Békessy Béla Vívócentrum jóvoltából még vívóleckéket is kaptak a növendékek.

Pinczés István előadása / Fotó: RockSzínház

Mindez bizonyítja, Perjés Péter milyen komolyan veszi a diákok minél sokoldalúbb oktatását. – Tanultunk beszédtechnikát, mozgástechnikát és táncot. Továbbá úgy gondolom, egy színésznek tudnia kell vívni, lovagolni és golfozni is – sorolta. Hozzátette, utóbbiakat azért építi be a tantervbe, mert nemcsak színházi szerepekre készíti fel a fiatalokat, de filmszínészetre is, ahol adott esetben speciális készségekre lehet szükségük.

Útravaló

„Lezárult egy félév, amelybe rengeteg munkát fektettünk, és egyetlen perc sem veszett kárba, erről árulkodott a sok sikertől ragyogó arc a bemutató után. Rengeteget fejlődtek a gyerekek, de sok tudást át tudok még adni nekik”

– hangsúlyozta az igazgató. Hamarosan kezdetét veszi az új kurzus, a csapat tehát bővülhet, várják az új tagok jelentkezését. Addig is remélik, Botfülű Billy és Greta Green kalandjai még sokszor megelevenednek a színpadon. – Kulcsfontosságú, hogy a gyerekek minél több színpadi tapasztalatot szerezzenek. Ennek érdekében az egyes karaktereket körforgásszerűen játsszák, vagyis a szereposztás előadásonként variálódik. Reméljük, sok felkérésünk érkezik, és a tagozat diákjai a rájuk illő összes szerepbe bele tudnak majd kóstolni.

Perjés Péter és Mohos Nagy Éva a pódiumon / Fotó: RockSzínház

Perjés Péter tervei közt továbbá az is szerepel, hogy önálló karrierhez segíti tanítványait. Színészpalántái ezért a kurzus végén nemcsak oklevelet, de egy személyre szabott, kétperces videóanyagot is kapnak, amellyel castingra jelentkezhetnek.

Bennük a remény

A vasárnapi próbák és a közös tanulás erősen összekovácsolta a RockSzínház tagozat diákjait, a félév során így aztán számos barátság köttetett. Ez a családias légkör Perjés Péter szerint az egyéni fejlődés egyik legfőbb kritériuma volt. – Közösségben, összefogással sokkal nagyobb sikereket lehet elérni, mint például magánórákon. A fiatalok hatással vannak egymásra, ha látják, hogy a másik mennyit fejlődik, az motiválja őket – magyarázta.

Az előadás során a gyerekek át akarják venni a hatalmat a felnőttektől, hogy megmentsék a világot a háborúktól és a környezetszennyezéstől. A szerző pedig a való életben is az ifjúságnak szenteli a bizalmát.

„Olyan embereket kell nevelnünk, akik tele vannak szeretettel, ez az egyetlen célravezető módja annak, hogy fenntartható életet biztosítsunk a Földön. A gyerekek őszinték, távol áll tőlük a kapzsiság, a hataloméhség, és a legfontosabb szabály, hogy őket nem ér bántani”

– szögezte le végül Perjés Péter.

Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában