fotókkal

2020.02.09. 13:31

A testvérek testvérei is eljöttek a péterszegi fesztiválra

Széleskörű összefogással rendezte meg Szentpéterszeg a Hurka- és Kolbásztöltő Fesztiválját a hétvégén.

Fotó: Kovács Péter

A fesztivál ötletgazdájától, a Szentpéterszegiek Baráti Körének Egyesülete vezetőjétől, Szabó Gyulánétól tudjuk, ez az eseményük tökéletesen illeszkedik az alapszabályukban is megfogalmazottakhoz. Nevezetesen, hogy összehozzák a fiatal és az idősebb korosztályt, recepteket cseréljenek, tartsák egymással a kapcsolatot. Ugyancsak célja az egyesületnek az országhatáron is túlnyúló események megtartása.

Szabó Gyuláné | Fotó: Kovács Péter

– Itt vannak a Partiumból és Erdélyből a magyarremeteiek, a kémeriek, a szentjobbiak. De most már jöttek Sonkolyosról, Soponyáról is. Ez utóbbi magyarországi, dunántúli falu, Kémer másik testvértelepülése, őket is elhozták ide, Szentpéterszegre. Tehát a testvértelepülésünk testvértelepülése is itt van, mint ahogy a környező falvakból, városokból is érkeztek vendégek, csapatok a tizennegyedik fesztiválunkon – válaszolja kérdésünkre Szabó Gyuláné, majd azzal folytatja, hogy az összejövetelt megelőző napon a házigazdák már hét sertést feldolgoztak, ehhez vettek még két mázsa húst, továbbá vért és belszerveket. Mindebből készítettek hurkát, kolbászt a vendéglátásra, továbbá a versenyre benevezett a csapatok mindegyike kapott két kilogramm szín darált húst, egy kiló hurkaalapanyagot, fél kiló főtt rizst. Minden más hozzávalót a csapatok hoztak. Az itt elkészített hurkából és kolbászból 15-15 centiméter nagyságút kellett beadniuk, azt a konyhánkban kisütötték, majd a zsűri elé került kóstolásra.

– Az asztaltársaságok természetesen hozták az otthon elkészített süteményeiket, disznótorosaikat, amit saját maguk, illetve a hozzájuk érkezőket kínálták meg. Előkerültek az italok, borok, pálinkák. A fogópálinkáknak is rendeztünk versenyt. A hangulatot fokozták a helyi, a berettyóújfalui és a gáborjáni hagyományőrző csoportok kultúrműsorai, valamint a sztárvendég, Nótár Mary fellépése.

 

Élmény a szakácsoknak is

A disznótoros finomságokat Mile József olimpiai mesterszakács és Fehér Gábor mesterszakács minősítette. Tapasztalataikat megosztották velünk is. – Az emberek néha egy fél évig is készülnek erre a fesztiválra. Például azzal, hogy saját fűszert gyártanak otthon. Elhozták Szentpéterszegre a saját tájegységük, falujuk ízvilágát. Ez nagyon eltérő tud lenni. Megismerjük a partiumi, az erdélyi, a dunántúli hurka- és kolbászkészítési szokásokat. És a végeredmény is egészen más. Jóleső érzés tölt el bennünket, hogy nemcsak az idősebb korosztály, nemcsak azok, akiknek természetes a disznótor, hanem a fiatalok részéről is van érdeklődés. Elmondták, hogy a szüleiktől látták a disznótorozást, és ezt a szokást szeretnék továbbvinni. Az itt készített hurkák és kolbászok egyre jobbak, évek óta járunk ide, tapasztaljuk. Tanulnak az előző évek hibáiból. Ez egy népünnepély is, összetartás van, pálinka is elő szokott kerülni, ami az ízeket el tudja vinni jó, de rossz irányba is. De a lényeg, hogy ez egy olyan ünnepély, ahol új barátokra lelhet az ember, nekünk pedig ez egy plusz élmény.

Kovács Zsolt

A fesztivál legjobbjai

Hurka kategória:

  • Sonkolyos község
  • Martfű
  • Kisasszonyok
  • Kolbász:

  • Péterszegi Jóbarátok
  • Régi csibészek
  • Martfű
  • Hurka különdíj: Magyarremete

    Kolbász különdíj: Szentpéterszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

    Vándorserlegdíj: Martfű

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában