Lányok, hátulról előre!

2020.01.30. 16:05

Variációk egy témára: hiánypótló beszélgetés a debreceni belvárosban

A programsorozat első állomásán a Dorothy zenekar lesz a vendég.

Fotó: Matey István

Bizonyára már többen felfigyeltek a Facebookon egy vagány, tetovált szőke csajra, aki létrehozta a „Lányok ott hátul” közösséget. Az oldalon szombat este hat órára esemény is meg van hirdetve a Roncsbárban, a program kötetlen beszélgetésre hív a népszerű lánybanda, a Dorothy közreműködésével.

Hogyan lettem rocker?

– A „Lányok ott hátul” egy közösségi klub, melynek első eseménye szombaton este lesz – osztotta meg a Naplóval Kővári Piros, az ötlet gazdája. – Az est lényege, hogy összejövünk beszélgetni, és nem az online térben! Azaz ha valaki találkozni akar a barátaival, vagy a hozzá hasonlóan gondolkodókkal, akkor ezt egy meghirdetett összejövetelen megteheti. Irányított beszélgetéseket szervezünk, melyekre mindig kijelöljük a témát, amiről szó lesz aznap este. Bárki hozzászólhat, aki eljön, valójában ahhoz hasonló lesz, mint amikor hasonló érdeklődési körű barátok beülnek egy kocsmába „dumálni”. A találkozóink mindenki számára nyitottak – árulta el a fiatal hölgy.

Első dobásként a Dorothy nevű rockzenekart hívta meg, de mint elmondta, nem minden alkalommal lesz vendég. A rendezvényt 2-3 hetente tartják meg a tervek szerint.

„A szombati esemény témája a kezdetek kezdete lesz, vagyis ki minek a hatására, és mikor lett rocker, vagyis hogyan találta meg helyét ebben a szubkultúrában.”

Ebben az a hálás, hogy mindenkinek megvan a saját története, itt bárki elmesélheti az első koncertélményét, vagy azt, hogy mely zenekarok poszterei díszítették a szobája falát. Az is érdekes kérdés, hogy miként reagált a lányok környezete a műfaj iránti megszállottságra, vagy az iskola és a szülők hogyan viszonyultak a rockhoz. Hogy ne legyen az első alkalommal esetleg kissé fagyos a légkör, abban nagy segítségemre lesznek a Dorothy zenész csajai, akiknek biztosan nem lesz lámpalázuk. Attól függetlenül, hogy moderált beszélgetés lesz, és lesznek sarokpontok az esték során, egy laza, vidám összejövetelről beszélünk. Szerintem a hivatalos program után, egy pohár ital mellett lesz igazán érezhető a klubélmény.

Számítanak a fiúkra

Piros elmondta, nem csupán a rock körül forog majd minden. – Noha valahogyan mindig jelen lesz a műfaj, a jövőben lesznek „csajosabb” témák is, ám szakmázni például nem fogunk, azt meghagyjuk a fiúknak. Szeretnénk aktualitásokról beszélni, párkapcsolatokról, fesztiválsztorikról, családról, anyaságról, tehát kortalan a „Lányok ott hátul”, jöhetnek a „metalmamik” is. Azt vettem észre, hogy az emberek vágynak arra, hogy egymás társaságában legyenek, ne csupán a közösségi oldalakon kommunikáljanak ismerőseikkel.

„Hiányzik a valós interakció, ma már szinte csak koncerteken találkoznak a rockzenét szeretők. A kezdeményezésem pedig egy újabb alkalmat teremt erre. Fontos, hogy leüljünk, és beszélgessünk”

– szögezte le.

A „Lányok ott hátul” nem csak a csajoknak szól természetesen, beülhetnek a klubba a fiúk is. Piros hozzátette, ez mindenről szól, csak nem a feminizmusról, ám az adott témákat női aspektusból vizsgálják majd meg. Úgyhogy nincs kizárva, hogy az est végén a fiúk ölében kötnek ki a lányok.

TN

Borítókép: a Dorothy zenekar koncertje a 2018-as Campus Fesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában