Doni emléktúra

2020.01.26. 21:37

Nánáson ért véget az emléktúra

Három nap alatt hetven kilométert gyalogoltak a doni hősökre emlékezvén.

Fotó: Fekete Andrea

Huszadik alkalommal fogadta Hajdúnánás lakossága a Doni emléktúra hivatásos, szerződéses és hagyományőrző résztvevőit január 25-én szombaton. A menetelők a Don kanyarban 77 éve elesett hősökre emlékeztek és emlékeztettek 70 kilométeres gyaloglásukkal, amely Debrecenből indult Hajdúhadházon és Hajdúböszörményen keresztül Hajdúnánásra, a végállomásra érkezve.

A harangszóra érkező csapatot katonai zenekar fogadta a kora esti órákban, majd istentisztelettel emlékeztek a megrázó eseményekre a Hajdúnánási Református Gyülekezeti Házban.

Kocsis Áron lelkipásztor Mózes 5. könyvéből és az Apostolok cselekedeteiből idézte a hősök tiszteletére szánt gondolatokat. Beszédében az emlékezés, az emlékek személyes mivoltára, a közös visszaemlékezésre, a próbák teljesítésére helyezte a hangsúlyt.

Fotó: Fekete Andrea

- Emlékezz az ősidőkre – idézte föl ahhoz a gondolathoz, hogy kérdezzük őseinket is a régmúltról, találjunk rá olyanokra, akik személyesen élték át és élték meg a közel nyolc évtizeddel ezelőtt történt eseményeket. Jó megkérdezni azokat, akik továbbadhatják számunkra az emlékezés lángját. – Emberségesnek maradni az embertelenségben, hűségesnek maradni hazához, nemzethez, embertárshoz, bajtárshoz, talán a legnagyobb hősiesség – foglalta össze beszédének végén a régi események mai tanulságát.

Közösséggé kovácsolódtak

Dr. Csiszár Imre alpolgármester emlékező beszédében kiemelte annak megtisztelő szerepét, hogy hetedik alkalommal lehet végállomása Hajdúnánás ennek a rendezvénynek. Hangsúlyozta, hogy ennél szebben és méltóbban nem is tudnánk visszaemlékezni a doni hősökre, ahol a város lakossága is kivette részét helytállásával, hiszen a két világháború nagyságrendileg majdnem ezer nánási ember életét követelte. Emlékeztetett, mit jelent számukra a Don, amely szimbólummá vált, hasonlóan Muhihoz, aztán a világosi fegyverletételhez, és egyéb történelmi sorscsapások sorához, melyhez a 20. századi szomorú események is nagyban hozzájárultak a doni katasztrófa szerves részével, szerepével. A történész alpolgármester visszaemlékezett beszédében a Vörös Hadsereg városra mért embertelenségeire, pusztításaira, melynek eredményeit” máig magunkon hordjuk.

Berkecz Gábor, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója kiemelte beszédében, hogy emléktúrájuk „Isten és a haza szolgálata”, hiszen a haza érdekében tették tábori áldással kezdve, majd református istentisztelettel és a Miatyánkkal zárva túrájukat, emlékezve közben azokra az áldozatokra, akiket ugyanúgy hazavártak a város lakosai, mint ahogyan őket fogadták harangzúgással Hajdúnánáson.

Hazatértek ők is most, ahol igazi bajtársakká váltak, „hajdú menetszázaddá” a résztvevők, akik vállalták a szabad idejükben a háromnapos utat. A visszaemlékezés koszorúzással zárult a Hősök emlékművénél.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában