Természettár

2020.01.12. 10:51

Képeken a természet növényi csodái

Januárban számos szórakoztató és ingyenes programmal vár a Természettár.

20200109 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Riport Váradi Zoltán, a Természettár vezetőjével.

Fotó: Matey István

A hagyományokhoz híven idén is önálló standdal, s izgalmas játékokkal várta az érdeklődőket a Természettár szombaton a Kölcsey Központban, a 10 órától kezdődő Farsangnyitó Dalidón.

90 darab növényrajz

A Természettár ebben a hónapban további programokra is invitálja az érdeklődőket, akik január 13-ától tekinthetik meg a Botanica Historica című vándorkiállítást a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban (Debrecen, Bem tér 19/D.). A tárlat októberben debütált az Újkerti Fiókkönyvtárban, majd év végéig a Józsai Fiókkönyvtárban volt látható.

Váradi Zoltán, a Természettár vezetője elmondta, a kiállításon kilenc nagy növényrajzoló összesen 90 darab munkája tekinthető meg A/3-as méretű kép formájában. A tárlat az 1600-as évektől egészen az 1930-as évekig készült növényrajzokat mutatja meg, a képek mellett pedig egy rövid életrajz is olvasható az alkotókról.

Nem kihalt műfaj

– Ezek a rajzok azért nagyon fontosak, mert abban a korban a fényképezőgép mint olyan még nem létezett, viszont már akkor is javában íródtak a nagy természetrajzi könyvek, melyekben gyönyörű alkotások formájában elevenednek meg a növények, ráadásul kiválóan használhatók például ma is a botanikai ismeretek megszerzéséhez.

„Az 1900-as években készült rajzokon már tökéletesen felismerhetőek és fajra beazonosíthatóak a növények, az 1600-as években készülteknél természetesen azért még néha-néha meglódult a fantázia”

– mutatott rá a Természettár vezetője.

Váradi Zoltán az egyik remekbe szabott munkával | Fotó: Matey István

Ma már minden telefon alkalmas a fotózásra, de mint azt Váradi Zoltántól megtudtuk, a műfaj szerencsére nem halt ki, s most is kaphatóak rajzalapú növényhatározó könyvek.

– Ennek azért van jelentősége, mert különösen jól meg lehet rajzolni például a morfológiai jegyeket, így például az egészen pici leveleket, virágszirmokat is. Fotónál ugyanakkor előfordulhat, hogy két faj közül nem lehet eldönteni, pontosan melyikről van szó – hangsúlyozta. Hozzátette: A nyomott papíron látható képeket úgy válogatta, hogy a laikusok is sok fajt felismerjenek, ugyanakkor van az alkotások között olyan is, ami kifejezetten a különlegességeket mutatja meg.

A trópusi gyűjteményében számos különlegesség megtalálható | Fotó: Matey István

A biológia iránt érdeklődőket egy kis agytornával egybekötött szórakozásra várják január 21-én 17 órától a Méliusz Újkerti Fiókkönyvtárába.

– A vetélkedőre 3-4 fős csapatok jelentkezhetnek. A 40 kérdésből álló kvíz projektoron lesz kivetítve, s a játékhoz szükség lesz egy okoseszközre (PAD, okostelefon, tablet), melyen keresztül négy lehetséges válasz közül választhatják ki a résztvevők a szerintük helyeset. Így amellett, hogy egy jót szórakoznak, ismeretük is bővülhet – mondta Váradi Zoltán.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában