Nem volt egyszerű a döntés

2020.01.14. 20:37

Ezek lettek idén Debrecen borai

Nyolc borvidék, 82 bora versenyzett a Debrecen Város Bora címért.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Neves borászok és sommelier-k segítségével 2015 óta választják ki az ország legjobb borai közül Debrecen Város Borát. Most először egy teljes borkínálatnak ítélték oda a címet, így a teljes borsorban pezsgő, klasszikus és prémium bor, valamint desszertbor is megtalálható.

– Ebben az évben egy új elgondolás fogant meg, nem egy fehér- és egy vörösbort, valamint egy pezsgőt választottak a város borává, hanem egy borsort. Néha irigykedve nézem azokat a településeket, amelyekhez borvidékek kapcsolódnak, ma Debrecen nem rendelkezik borvidékkel. Elköteleződésünket a magyar bor mellett jól reprezentálja, hogy évről évre több ezer szőlőtőkét adományoz a város az érmelléki gazdáknak – mondta el Papp László polgármester kedd este az Ikon Debrecenben.

Klasszikus és prémium borok

A versenyen a Debreceni Bormustra TOP 20 borászata vett részt, majd 2019. december 16-án a borbírálóknak kiegyenlítetten magas minőségű borok közül kellett a nyertes borokat kiválasztani.

 

– Ezek a borok két kategóriát képviselnek: a klasszikus kategóriát, amit a mindennapi vendéglátásba szánunk, valamint a prémium kategóriát, amely arra hivatott, hogy a debreceni kapcsolatokban megjelenő protokollnál olyan borok kerülhessenek a vendégek asztalaira, melyek méltán viszik boraink hírnevét a világba – hangsúlyozta Kovács Pál borszakíró.

Ebben az évben hat bor és egy pezsgő kapta meg a megtisztelő címet, a pincészetek, borházak képviselőinek Papp László és Kovács Pál adta át az elismeréseket. A borválogatás arculatát egy dán tervezőnő álmodta meg, a VisitDebrecen ugyanis egy nemzetközi pályázatot írt ki a csomagolások elkészítésére. A prémiumkategóriás italok arany, míg a klasszikus borok sötétkék palástot viselnek. A borok minden olyan helyen megvásárolhatók, ahol Debrecen arculatot hordozó árukészletével elérhető a VisitDebrecen.

A Debrecen Város Bora kollekció a város bálján debütál január 18-án.

KD

2020-ban Debrecen Város Bora címet kapott:

  • Fehér klasszikus: Mátrai Rajna Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
  • Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc classic 2017, Mészáros Borház
  • Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot noir Rosé 2019, Takler Borbirtok
  • Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet
  • Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, VinArt Pincészet
  • Desszert: Intuition No1 Zéta édes szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet
  • Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Estra Brut 2016, Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában