jubileum

2020.01.10. 08:39

Erős kötelékük, biztos talajuk a tánc

Fennállásának immár tizedik évfordulóját ünnepelte 2019-ben a Bajnóca Néptánc Egyesület.

Fotó: Bajnóca Néptánc Egyesület

A több tucat arany- és kiemelt arany minősítéssel rendelkező, sokszoros fesztiváldíjas egyesület az elmúlt évtizedben több mint száz minősítő versenyen vett részt, valamint több száz fellépés alkalmával képviselte Berettyóújfalu városát hazánkban és külföldön egyaránt. Meghívást kaptak a külhoni magyarság rendezvényeire, illetve nemzetközi folklórversenyeken szerepeltek Lengyelországban, Litvániában, Csehországban, Olaszországban és Cipruson.

A IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztiválon / Forrás: Bajnóca Néptánc Egyesület

Az egyesület kihangsúlyozta, nagy büszkeséget jelent számukra, hogy történetük legelső gyermek csoportjának egykori tagjai között – akik ma már az ifjúsági korosztályt erősítik – jelenleg többen is néptánc szakon folytatják tanulmányaikat. Ez is igazolja a Bajnóca küldetéstudatát, iránymutatását, amellyel a náluk táncoló fiatalok iránt viseltetnek. A jövő a gyermekekben van, ezért a néptánc egyesület saját utánpótlás nevelésére törekszik. Mint elmondták, bíznak benne, hogy újabb tíz esztendő múlva már az általuk kinevelt fiatalok előadásával mutathatják be huszadik évadzáró műsorukat.

Az egyesület vezetősége / Forrás: Bajnóca Néptánc Egyesület

Az egyesület működését odaadó szakmai munka alapozza meg Turzó Renáta elnök, művészeti vezető, valamint Turzó Boglárka, Csarkó Erika, Jakab Barbara, Bácsa Dóra, Dancza István, Székely Tamás csoportvezetők és Vámosi István koreográfus jóvoltából.

A Bajnóca 2019-ben több saját szervezésű programot is rendezett, úgy mint jótékonysági est, VIII. Bajnóca Néptánctábor, IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál, III. Berettyó Gyermek és Ifjúsági Szólóverseny, továbbá az év végi jubileumi, tizedik évzáró műsor. Ez utóbbi rendezvényen „A három aranygyűrű” című bihari népmesét dolgozták fel közel száz táncos részvételével. Az est folyamán a nagyérdemű láthatta a Kárpát-medence táncait, valamint olyan berettyóújfalui és környékbeli koreográfiákat, amelyeket 2018-ban újra felfedeztek és színpadra állítottak. Frissen, 2019-ben felkutatott furtai táncok is előkerültek a kerek évfordulós rendezvényen.

Jubileumi évzáró / Forrás: Bajnóca Néptánc Egyesület

Az egyesület tagjai számára közösségük biztos talajt jelent, kapaszkodót nyújt.

„A lányok évszázados hagyományok által megtalálhatják önmagukban a nőt és a nőiességet, a fiúk pedig valódi férfiakká válhatnak. Mindez a zene, a tánc és a mozgás eszközeivel”

– tették hozzá, kihangsúlyozva, tapasztalatuk szerint a néptáncos közeg jótékony hatással bír a gyermekek magatartására és iskolai eredményére nézve is.

A bajnócások nagy családja vallja: a néptánc összeköt, barátságokat, szerelmeket szül, és hazaszeretetre nevel.

Tari Nóra

Borítókép: A Bajnóca Néptánc Egyesület jubileumi évzárója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában