vetélkedő

2020.01.29. 20:24

Diákok Wallenberg nyomán

A svéd diplomata munkásságának szellemében vetélkedtek középiskolások a Debreceni Zsidó Hitközségben.

Fotó: Kiss Annamarie

A Raoul Wallenberg Egyesület, a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakiskolája, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség szervezésben országos, Raoul Wallenbergre emlékező vetélkedőt tartottak szerdán, a cívisvárosban.

Váljék az emlékezet részévé!

A nem mindennapi témájú versennyel a szervezők célja a magyar–zsidó együttélés és a holokauszthoz vezető út bemutatása, az ártatlanul üldözött és meggyilkolt magyar állampolgárok helyi életének és szenvedéseinek megismertetése, azért, hogy a vészkorszak emléke fennmaradjon, és egyre inkább a nemzeti emlékezet részévé váljon. Mindezek szellemében a vetélkedő kérdéskörei ebben az évben az antiszemitizmus, embermentés, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia, szegénység, Trianon és következményei témákhoz kapcsolódnak.

 

– A Wallenberg nyomán vetélkedőt 11 éve szervezzük meg országosan, néhány éve pedig határon túlról is érkeznek csapatok a megmérettetésre. A névadó személyéből is következik, hogy a vészkorszakkal foglalkozunk elsősorban; az elmúlt években kicsit kiterjesztettük a vetélkedő témaköreit: a holokauszt, a rasszizmus, az embermentés is bekerült, valamint a cigánysággal is foglalkozunk, sőt a jelen problémáival, mint a szegénység vagy az idegengyűlölet – mutatta be a vetélkedőt a Napló kérésére Gábor Veronika, a Raoul Wallenberg Egyesület ügyvivője.

Gábor Veronika | Fotó: Kiss Annamarie

Előzetes feladatok

Az idei versenyre 83, háromfős csapat jelentkezett, kilenc regionális fordulóban választják ki a legjobb 12 csapatot, amelyek a március 19–20-i döntőn bizonyíthatnak. A debreceni elődöntőn hét hazai és egy beregszászi csapat vett részt. – A csapatoknak két olyan előzetes feladatuk van, amely segíti a diákok felkészülését. Egy néhány perces kisfilmet kell készíteniük a témában, másrészt pedig egy Facebook-oldalt kell üzemeltetniük, amely szintén arra sarkalja őket, hogy a szűkebb-tágabb környezetük versenyre vonatkozó oldalát vizsgálják, emlékhelyeket kutassanak fel, túlélőkkel, történészekkel beszélgessenek. Igyekszünk minél kreatívabb tudáspróbákat kitalálni, de vannak tesztjellegű feladatok is – tudatta Gábor Veronika.

Az országos verseny első helyezettje a Svéd Nagykövetség jóvoltából, Wallenberg nyomán egy svédországi utazást kap jutalmul.

Kiss Dóra

Raoul Wallenberg

  • 1912. augusztus 4-én született, a svéd diplomata sorsa a II. világháborúban a magyarországi holokauszt tragikus történetében fonódott össze a magyar történelemmel.
  • Amikor a nyilasok úgy határoztak, hogy ellenőrzik a Svéd Vöröskereszt által kiadott védőiratok hitelességét, Wallenberg minden lehetőt megtett a zsidók deportálástól való védelmére.
  • A hivatalosan kibocsátott szükségútlevelek száma ekkor már meghaladta a hétezret.

  • Ezeknek a védőiratoknak a szétosztásával emberek százait mentették ki a halálmenetekből.

  • Raoul Wallenberg 1945. január 17-én indult Debrecenbe, hogy az Ideiglenes Nemzeti Kormánnyal és a szovjet főparancsnoksággal tárgyaljon, de soha nem érkezett meg oda.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában