Visszatekintő

2020.01.07. 10:20

Csodás május: az ígéret hava

Mesés volt a 2019-es esztendő ötödik hónapja a cívisvárosban.

Visszatekintő sorozatunk soron következő részében az év egyik legszínesebb szakaszát mutatjuk be.

Majálisok, anyák napja, gyereknap, ballagás. Már e felsorolástól is bódító virágillatra, ragyogó napsütésre és színekben pompázó fákra gondolunk. A május a nyár ajtaján kopogtat, s a tavaszt búcsúztatja. A hónap pedig Hajdú-Bihar megyébe is elhozta színes palettáját. Lássuk hát!

Mozgalmas napok

E hónapban tartották az európai parlamenti választásokat, melyen a Fidesz–KDNP országos és debreceni győzelmet aratott. „Megértek” az agrárosok is. A Debreceni Egyetem agrárkarára járók ismét sárgulási lovas felvonulást rendeztek. Több mint hatezer tanulónk csaknem huszonötezer érettségi vizsgát tett. A megmérettetések előtt – mely jövőjük szempontjából a sárga köves út első nagy lépése – az alma matertől búcsúztak el. A cívisvárosban tavaly is a Nagyerdő volt a fő helyszíne a majálisnak. Többféle ugrálóvár, sörsátrak, bábszínház, no meg a színpadon egymást váltó zenekarok féllépése fogadta a látogatókat az ötödik születésnapját ünneplő stadion város felőli részén. Megkezdődött az Árpád téri épület belső felújítása, korszerűsítése is. A Nagyerdei Szabadtéri Játékok több évfordulót is ünnepelt az előző esztendőben. Összesen húsz színházi előadást tekinthettünk meg a Nagy­erdei Szabadtéri Színpadon, melyre Vidnyánszky Attila a Körhintát hozta el. Egyfajta hazaérkezés volt ez, hisz míg ő a Csokonai Színház igazgatója volt, a főszereplő Berettyán Nándor az Ady-gimnázium egykori tanulója, a film­klasszikus főszereplője, Soós Imre pedig Balmazújvárosról származott. A hagyományokhoz híven ismét várta az érdeklődőket a Mihály-napi nagyvásár a Böszörményi úton. Barcsa Lajos alpolgármester mellett ágyúszó és a helyőrségi zenekar nyitották meg a forgatagot. Négykerekűek is ellepték a várost: Debrecen Drive – minden, ami gurul címmel autókiállítást rendeztek a Nagyerdei Stadionban. Körbefutotta a megyét egy, a Magyar Honvédség katonáiból álló csapat. A váltófutás az Emlékfutás a Hősökért, Tavaszi Toborzó Hadjárat elnevezést kapta. A résztvevők összesen 273 kilométert tettek meg.

A debreceni virágkarnevál történetének eddigi leghosszabb útjára indult egy zarándokkocsi.

Vallási hagyományok ápolása, határon átnyúló közösségi összetartozás, és turisztikai kapcsolatok erősítése volt a küldetése annak a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsinak, amely Somogyvárról indult Debrecenbe, s Nagyvárad érintésével Ferenc pápa látogatásának idején Csíkszeredába érkezett. Szabó Balázs Bandája pedig országjáró koncertkörútra indult. A tizedik évét ünneplő zenekar a hónap elején osztotta koncertfilmjét a rajongókkal. A hang- és képfelvétel a Kiscelli Múzeum templomterében készült, s a zenekar élőben rögzítette a dalokat.

LD

Urnabontás a DSZC Vegyipari Szakgimnáziumában
Fotó: Matey István
A Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjai is búcsút vettek
iskolájuktól
Fotó: Matey István
Városi majális, táncos majális és Európa-nap is gazdagította a május
elsejei ünnepi programokat
Fotó: Matey István
Munka az Árpád téren
Fotó: Molnár Péter
Fábri Zoltán felejthetetlen filmjének a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezte változata a debreceni Szabadtéri Színpadon
Fotó: Molnár Péter
Barcsa Lajos a Mihály-napi vásár
megnyitóján
Fotó: Molnár Péter
A négykerekűek uralták a Nagyerdőt a Debrecen Drive-on
Fotó: Matey István
A katonai emlékfutás startjára a debreceni Nagysándor József laktanyában került sor
Fotó: Kiss Annamarie
A virágkocsi mintegy 900 kilométeres utat tett meg a zarándokút hírnökeként
Fotó: Molnár Péter
Szabó Balázs Bandája 10 éves lett
Fotó: Matey István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában