advent

2019.12.08. 10:37

Összefogott a falu és a művészek Mikepércsen

A világosságnak, a fénynek győzedelmeskedni kell a sötétség fölött; és minden ilyen kiállítás egy-egy győzelem.

Fotó: Kovács Péter

Ezt Arany Lajos, Jókai-díjas művészeti író mondta a Mikepércsen hagyományosan, karácsony előtt néhány héttel megrendezett, Adventi Forgatag elnevezésű esemény keretében a helyi hivatásos- és alkotóművészek, alkotókörök ebben az évben készült legszebb munkáit bemutató kiállítás megnyitóján, a Kató Iskola épületében péntek este.

Dal, vers, művészet

A megnyitóra sokan érkeztek az iskola nagytermében berendezett kiállításra, ahol festők, fafaragó, gyöngyfűző, fotós, öntöttvaskályha-gyűjtő, vesszőfonó, hímző és grafikus állította ki alkotásait, átfogó képet adva ezzel Mikepércs jelenlegi művészetéről. Ebbe beletartozott Erdős-Tóth Fruzsina csodálatos népdaléneklese is, aki hangjával a megnyitó elején kápráztatta el a vendégeket.

– Az András naptól karácsonyig terjedő időszak az advent, a várakozás ideje, és ebbe Mikepércsen immár tizenhetedik éve beletartozik a helyi alkotók, alkotóközösségek kiállítása is – mondta Arany Lajos. – Ritka az a település, amely képes arra, hogy az önként szerveződött művészeti közösségeket és a művészetet egyénileg művelőket egy kiállítási térbe tudja fogni. Mikepércs ilyen, össze tud fogni, és ennek motorja Fekete Erzsébet. Az összefogás nem csak advent idejére érvényes, hanem ez folyamatos. Ennek jele az évről évre megrendezett kiállítás. Jézus az egyetlen jel, amit követni kell, hiszen a tárlatot meg kell szervezni az ihletforrástól a kiállításig. Mikepércsen sokféle művészeti ág mutatkozik be egyszerre. A jelenlegi kiállítás szinte sugallja a természet erejét, a természetes anyagok használatát, és hirdetik a természet szépségét. Ez pedig nagy dolog a mai kütyüs világban, amikor a technikai csodák ejtik ámulatba az embereket.

Az eseményen – és ez ugyancsak Mikepércs művészeti értéke – Budai Imre előadta saját versét.

Fénybe öltözött a főtér

A Kató iskolabeli kiállításmegnyitó után a falu főterén folytatódott az adventi összejövetel. Sokan várták, hogy felgyulladjanak a fények a feldíszített karácsonyfán. Az idén Fiák Józsefné ajánlotta fel a fenyőt. A karácsonyfa, illetve a közterület fényeitől immár világossá vált főtéren kirakodóvásár várta a vendégeket, a színpadon pedig a helyi bölcsődések, óvodások és általános iskolások adtak elő karácsonyi műsorokat. Fellépett Zsolnai Zsófi, A keressük a hangot tehetségkutató 2018. évi nyertese. Az adventi est fényjátékkal zárult.

KZS

A kiállítók

Bak Gyuláné, Berta István, Borsó Ágnes, dr. Molnárné Eötvös Tünde, Fehér Csaba, Fekete Erzsébet, Kelemen Éva, Klepács Andrea, Kovács Péter, Lénárt Edina, Mázló Gyöngyi, Szalai János, Solymosi Gábor, Solymosi Márk, Solymosi Mór, Szunák Tibor Richárd, Tele Gábor, Tímár Lilianna, Tímárné Erika, Tóth Imréné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában