jegyzet

2019.12.16. 14:25

Legyen szobra!

Igazságos Mátyás nevét műalkotások, tankönyvek, népmesék is őrzik. Az viszont nálunk sem köztudott, hogy bölcs királyunk Debrecenért is mennyit tett.

Vass Attila

Pedig Debrecen a Hunyadiaké volt, és nemcsak Szilágyi Erzsébet, hanem Mátyás is sokszor tartózkodott az itteni várkastélyukban. Sajnos azonban ennek már csak kevés emlékhelye és hagyománya él a cívisvárosban.

Debrecennek ez a középkori várkastélya a leírások alapján nagyjából a mai Vár, Csapó és Piac utcák által határolt területen állt. Ennek emlékét a Nagytemplom melletti, szép emléktábla is őrzi, amit a Szamosújvári Sándor vezette honismereti szakkör helyezett ki még 1958-ban, Mátyás trónra lépésének 500. évfordulója alkalmából. A Kálvin téren található mementó szerint Debrecen népét és a Hunyadi-családot kölcsönös megbecsülésen alapuló szeretet fűzte egybe. A debreceniek szerették és becsülték Mátyást is, aki az uralkodása idején több királyi rendeletében is kifejezésre juttatta Debrecen iránti háláját. Tudható az is, hogy a pestisben elhunyt Hunyadi Jánost ebben a kastélyban gyászolta a hitvese, Szilágyi Erzsébet. Ennek a kastélynak a helyén meglepő és örömteli módon ma is egy középkori hangulatú, kimagasló színvonalú épületegyüttes tündököl. Az izgalmas formavilágú, faberakásos téglafalakkal pirosló-kanyargó létesítmény nem más, mint a Kálvin téri üzletház, ami 1988-ban készült el Kertai László terveinek eredményeként. A nagyszerű építészeti műalkotás így állít szép emléket Debrecen hajdani történelmi kastélyának, s általa a város és az ország hajdani uralkodójának.

Köztéri szobra azonban egyelőre semmilyen sincs Mátyásnak a megyeszékhelyen. S mivel lovas alak se ékesíti még Debrecen utcáit, célszerű lenne akár rögtön egy ilyen kompozícióval méltó emléket állítani egykori uralkodónknak. Nemcsak a ma is létező tisztelet és kedvelés, hanem Mátyás király erős, cívisvárosi kötődései miatt is.

Kapcsolódó cikkünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában