koncertajánló

2019.12.07. 12:18

Junkies: negyedszázad kockázat és mellékhatás

A huszonöt éves zenekar érkezik hozzánk szombaton.

Fotó: Facebook / Junkies

– Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit a Roncsbárban, az előzenekar egy szupertehetséges nyíregyházi banda, a Tortuga lesz. Mindent beleadunk majd, hiszen Debrecen számunkra nemcsak egy sima koncerthelyszín, hanem egy piros betűs nap a naptárban – mondta el a Naplónak Szekeres András, a Junkies énekese. Hozzátette, hogy a cívisváros mindig nagyon fontos volt számukra a klinikai mozis fellépésektől kezdve a lovardás bulikon át. Úgy gondolják, a Roncsbár egy remek helyszín, melyet kifejezetten nyáron szeretnek, hiszen a kerti rész nagyon otthonos, s nincs is jobb, mint ott üldögélni, és olyan emberekkel beszélgetni egy fröccs társaságában, akiket kedvelnek.

Huszonöt éve

Hogy milyen volt az elmúlt negyedszázad? András elmondta, hogy ha annyira gyors lesz a következő huszonöt év, mint az előzőek, akkor bajban lesznek, hiszen gyakorlatilag egy szempillantás volt az egész, ők pedig ez idő alatt csak tették a dolgukat. A jubileumi koncertturnéjukon is igyekeznek minden alkalommal minden rajongójuk kedvébe járni. Az elmúlt időszak alatt kihagyhatatlanná váltak dalok, ezek nélkül nem múlhat el koncert, azonban hozzájuk képest próbálnak elővenni olyan számokat is, amik valami miatt érdekesek lehetnek a koncertekre ellátogatók számára.

Hosszú (zenekari) élet

„Voltak nálunk is nehezebb helyzetek, de ezeken szerencsésen túl tudtunk lendülni, ahogy egy házasságban, úgy egy zenekarban sem folyamatosan idilli a lét.”

– Kell tudnunk beszélni egymással, és szót érteni. Ezek nélkül nem lesz hosszú életű egy banda. Sohasem tároltunk sérelmeket egymással szemben. Mindig azonnal, helyben szembesítettük a másikat az esetleges problémákkal, nézeteltérésekkel. Nekünk ez a titkunk, így tudtunk ilyen hosszú ideig együtt maradni, és lehetőleg ez a jövőben sem lesz másképp – mondta András.

A zenekar igen sok mindenre lehet büszke elért eredményei közül: aranylemezek, slágerlista első helyek, díjak, nagyszínpados koncertek. Az egyik legnépszerűbb együttesként tartják őket számon az országban, koncertjeik rendre telt házasak. De mire emlékeznek vissza a legszívesebben? – Rengeteget tudtunk utazni az elmúlt években. Nagyjából bejártuk a fél világot. Ha az összes dolog közül kéne választani egyet, akkor az az utazás lenne. Mindig úgy érzem, hogy valamivel több lettem, mint mielőtt elutaztam volna.

Az Óperencián is túl

A Junkies nemrégiben tért vissza Amerikából, ahol a Tankcsapda előzenekaraként léptek fel. De mit jelentenek az amerikai deszkák egy magyar bandának? – Amerika csoda volt. Két hónapja értünk haza, és még csak most kezdjük felfogni, hogy mi is történt velünk. A világ egyik legkultikusabbb rockzenei klubjában, a legendás Whisky a Go Go klubban, Los Angelesben tudtunk fellépni. Hatalmas élmény volt! Remélem lesz még lehetőségünk az életben eljutni oda, és színpadra állni. Kívánom minden zenekarnak, hogy átélje azt a csodát, amit nekünk lehetőségünk volt – mondta az énekes boldogan.

A tankokkal már régóta ismerik egymást. 1997-ben már turnéztak együtt, a Junkies volt az előzenekar. Ekkor bejárták együtt az egész országot. Az, hogy most együtt léphettek fel Amerikában, csak még szorosabbá fűzte a két banda kapcsolatát.

Inspiráció és változás

András úgy véli, az ember folyamatosan inspirálódik azokból a dalokból, zenékből, amiket régóta hallgat. Mindig felfedezhetünk benne új dolgokat, ezzel együtt pedig érdekes zenei megoldásokat. Nagyon érdekesnek tartja, amikor egy tehetséges művész újszerűen nyúl hozzá egy hagyományos dologhoz, amit talán nem biztos, hogy siker koronáz. Végül mégis előfordulhat, hogy a forradalmi dolgok máshová sodorják a zenét, és mérföldköveket állítanak. Számára ilyen a Beatles, a Sex Pistols vagy a Nirvana. A zenészek örök fiatalok. De a Junkies vajon „megkomolyodott” negyedévszázad alatt? – Ez egy hosszú folyamat. Egyre inkább más dolgok lesznek fontosabbak a buli helyett. Például már nincs igényük arra, hogy folyamatosan az éjszakában lógjunk, és ez a szövegeinkben is egyre inkább felfedezhető, de nem érezzük azt, hogy megöregedtünk volna. Inkább csak már nem a bulizás a fő része az életünknek – tette végül hozzá az énekes.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában