advent

2019.11.18. 09:34

Ég az első szál gyertya Hajdúdorogon

A görögkatolikusoknál már elkezdődött a hathetes advent, Hajdúdorogon sokan voltak a gyertyagyújtáson.

Fotó: Miska Andrea

Fenyőágakkal borított óriáskoszorú ékesíti a november 17-től egészen december 22-ig tartó adventvárás időtartamában a hajdúsági kisváros főterét. A „görögkatolikus hitéhez leghűségesebb városban”, egyházi hagyományaikhoz híven hat hetet ölel fel a karácsonyi készülődés időszaka.

Hajdúdorogi emlékek

Az első szál gyertya meggyújtására ebben az esztendőben több százan voltak kíváncsiak a Vasvári Pál téren, ahol a Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola pedagógusa köszöntötte az egybegyűlt közösséget. Nyustiné Nagy Marianna tisztelettel szólította színpadra az est főszereplőjét, a Miskolci Egyházmegye püspökét.

A hajdúdorogi felmenőkkel büszkélkedő dr. Orosz Atanáz a településhez fűződő emlékeinek felidézését követően ünnepi gondolataiban eképpen fogalmazott: A mi városunkban harminchét nap komoly lelki készülődés, böjtölés és az Isten népének egybegyülekezése szükséges ahhoz, hogy Krisztus eljövetelét méltó módon ünnepeljük.

A karácsonyváró első gyertyánk meggyújtásakor azonban emlékeznünk kell arra, hogy a Mi urunk, Jézus Krisztus ígérete szerint azok a boldogok, akik lélekben szegények. Vegyük példaként azokat a szegény pásztorokat, akiknek nem jutott más, csak a saját nyájuk. Ők az életüket Isten vezérletével mégis a betlehemi barlang felé fordulva folytatták – hívta fel a figyelmet a nehéz sorsú emberek megsegítésére az egyházvezető.

Fotó: Miska Andrea

Az adventi gondolatokat követően az első gyertya lángra lobbanását a nyíregyházi Szent Atanáz kórusának ünnepváró műsora kísérte. A Mórás szakácsangyalkák finom vendégváró falatokkal lepték meg a jelenlévőket, a megterített asztalokra ezen az esten püspökkenyér és citromos tea került.

A szervezők a hat hetes karácsonyvárás időszakában a Halmozottan Sérült Gyermekekért Alapítvány részére gyűjtenek adományokat.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában