új kiállítás nyílt

2019.11.23. 17:41

Anyag a virtualitás világában

A művészet digitális nemzedékének a matériához fűződő viszonyát is szemlélteti a Modem új tárlata.

Fotó: Kiss Annamarie

Anyag címmel nyílt kiállítás szombat délután a Debreceni Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból a Modemben. A művészeti közösség idei tárlata a művészet anyagát és az ahhoz kapcsolódó fogalmak kérdéseire keres választ.

 

A nyitónap résztvevői láthatták többek között Gallai Judit Ágnes performanszát, Horányi Attila, Csontó Lajos, Süli-Zakar Szabolcs és a kiállító művészek közös nyitó tárlatvezetését, Szirtes János Gyorsúszás IV. című performanszát Molnár Ágnes Éva közreműködésével, valamint hallhatták a Sonus ütőegyüttes koncertjét. A 2019-es Debreceni Nemzetközi Művésztelep művészeti vezetői Horányi Attila, Csontó Lajos és Süli-Zakar Szabolcs.

Andrási Gábor művészettörténész negyedszázada „érzéki konceptualizmusként” írta le azt a magyar művészetre is jellemző jelenséget, hogy a munkák konceptuális voltának megmaradása mellett ismét fontossá vált azok megvalósulása, a materializált műtárgyhoz való visszatérés. Sőt napjainkban – köszönhetően a technikai képek digitális és a virtualitás mindent elsöprő jelenlététől, a mindennapok és a képzőművészet szférájában egyaránt – mintha egy még markánsabb visszatérés tanúi volnánk. Mintha még fontosabbá válna a műalkotások anyagi volta, mintha e tulajdonság azok autentikusságának záloga volna. A digitális generáció számára rendkívül izgalmas újrafelfedezésről beszélhetünk, újra alkalmazásba vett analóg/manuális eszközök előtérbe kerüléséről, amelyek csupán pár évtizede tűntek el a történelem süllyesztőgödrében. De vajon a kortárs művészek digitális nemzedékének megváltozott-e a viszonya az újrafelfedezett analóghoz és matériához, vagy azok, akik megélték a digitális váltást, hasonlóan viszonyulnak ahhoz, mint az azelőtti korok képviselői? – olvasható a kiállítás kérdésköréről a Modem honlapján.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában