oktatás

2019.10.21. 15:27

Ismét megismerhetjük néhány kiemelkedő pedagógus életútját

Tizennyolcadik kötetéhez érkezett a Pedagógusok Arcképcsarnoka kiadvány.

Fotó: olvasói felvétel

A Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület jelentős érdeklődés mellett mutatta be a Pedagógusok Arcképcsarnoka XVIII. kötetét október 19-én. A változatlanul igényes formával és tartalommal készült kötetben az idén is száz olyan pedagógus (óvónő, tanító tanár), kiemelkedő munkát végzett oktatási szakember portréja olvasható, akik „életre szóló nyomokat, feledhetetlen emlékeket hagytak nemcsak a tanítványok, hanem a munkatársaik lelkében is” – hangsúlyozta Raffay Zoltánné a kötet előszavában. Ezzel az eddig megjelent tizennyolc kötetben a Pedagógusok Arcképcsarnoka című kiadványban 2050 fölé emelkedett az emlékező, méltató életrajzok száma.

Dr. Balogh Lászlóné kötetszerkesztő prezentálta a legújabb kötetet Debrecenben, a Magyar Tudományos Akadémia területi (DAB) székházában megtartott könyvbemutatón. Beszámolójában hangsúlyozta, hogy a könyvben szereplő pedagógus életrajzok, pedagógiai sorsok mennyire befolyásolják a mindenkori nemzedék sorsának alakulását, milyen fontos egy-egy pedagógus személy, vagy csoport tevékenysége.

Része a megyei értéktárnak

Később a hagyományoknak megfelelően emlékplakettet adományoztak a kiemelkedő támogatónak és írónak. Ebben az évben a plakettet Berettyóújfalu önkormányzata és Szöllősi Imréné derecskei pedagógus kapta.

A kordokumentumoknak nevezhető kötetekbe az ország minden részéről, de a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek írások.

A kötetsorozat része a Hajdú Bihar Megyei Értéktárnak, és az egyesület továbbra is fontosnak tartja ezt az értékmentő munkát. Ezért jelszava: „Az emlékezet értéket ment”.

A könyvbemutató után lehetőség kínálkozott a megjelenteknek a Pedagógusok Arcképcsarnoka köteteinek átvételére.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában