tiszta dallamok

2019.10.12. 17:17

Impozáns kötet jelent meg a tiszántúli orgonákról

A könyv sok érdekességet tár fel a kistemplomi orgona és készítőjének történetéről.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A Debreceni Református Egyházmegye orgonái című könyvet mutatták be péntek este a Református Kistemplomban, a Magyar Református Egyház Javainak Tára sorozat legújabb, 41. köteteként. A kiadvány a többi darabhoz hasonlóan dr. P. Szalay Emőke néprajzkutató gondozásában jelent meg a templom orgonájának felújítása alkalmából.

Az ünnepséget Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetőjének orgonajátéka nyitotta meg, majd Zsoldos Tibor, a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközség lelkésze köszöntötte a megjelenteket. – A most bemutatott kötet egyszerre szólítja meg a laikusokat és a szakértőket, emellett rendkívül gazdag kép­anyag is ékesíti – fogalmazott.

Bizonytalan volt a jövője

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében úgy fogalmazott, aki ismeri Debrecen és a Kistemplom történetét, tudja, hogy Kiszel István Debrecenben született nagyváradi orgonaépítő megjavított orgonája nemcsak a cívisváros ipar- és hangszertörténetének, hanem művelődéstörténetének is fontos szelete.

Dr. Szabó Balázs orgonaművész, nemzetközi orgonaszakértő sok érdekességet megismertet az olvasókkal az új könyvben. A bemutatón elmondta, kapcsolata a kistemplomi orgonával 2002-re nyúlik vissza, s kezdeti lelkesedését az évek alatt komoly kutatómunkává fordította. Hozzátette, A Debreceni Református Egyházmegye orgonái című könyvből az is kiderül, hogy volt idő, amikor egyáltalán nem volt biztos, hogy a darabjaira bontott, sokáig a templom karzatán tárolt hangszer egyszer újra megszólalhat majd. A kötetben bővebben olvashatunk Kiszel István életéről és munkásságáról is.

SZD

Borítókép: Somogyi Tóth Dániel orgonaművész, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője szólaltatta meg a Kistemplom megújult orgonáját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában