különleges íjászbemutató

2019.10.12. 22:26

Bemutatta íjait a Fehér Farkas

Mónus József világrekorder íjász járt szombat délután Debrecenben.

Fotó: Kiss Annamarie

Nemcsak a megyeszékhelyről, hanem több hajdú-bihari településről vonzott tömegeket a Déri Múzeum szombati tematikus napja. A múzeum régészeti tárának szervezésében a Kagán harcosról szólt a hétvége a Medgyessy Emlékmúzeumban is, ahol az egész napos programsorozat részeként bemutatót tartott Fehér Farkas, azaz Mónus József többszörös világrekorder távlövő íjász is. A hagyományőrző sportolótól megtudhattuk, minden világversenyen más-más, kimondottan erre a célra készített fegyvert használ, s azokat is csak a verseny alkalmával, a felkészüléshez külön íjkészlettel rendelkezik.

– Több tízezer év telt el azóta, hogy az első íj elkészítéséhez az ember egy bambuszágat vett a kezébe, azóta folyamatosan fejlődik az íjkészítés technikája. Mivel harci fegyverről van szó, a történelemben minden nemzet azt az íjat használta, mely a legerősebbnek, a leghatékonyabbnak bizonyult, akár az ellenségtől ellesve, így a magyarok a 15. században például török íjjal vonultak harcba – fogalmazott. Az elsőre légiesen könnyűnek tűnő fegyvert Mónus bemutatóját követően kisebb-nagyobb sikerrel az érdeklődők is kipróbálhatták.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában