Interjú Laár András előadóművésszel

2019.10.16. 11:30

A buddhista tanítás segíthet túlélni

Előadást tartott Laár András Hogyan ne dögöljünk meg? címmel a Vojtinában.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

  • A népszerű előadóművész Hogyan ne dögöljünk meg? című előadásában a tőle jól megszokott humorral fűszerezte gondolatait, tanácsait a közönség nagy örömére a napokban a Vojtina Bábszínházban.
  • A mindennapok túléléséhez szükség van türelemre, egyéniségünk felismerésére, a féltékenység kiiktatására és persze humorra – tudtuk meg.
  • Hangsúlyt kapott a stressz is, napjaink egyik népbetegsége és persze a magyar nyelv, amiért rajong kedvenc humoristánk. Egy kis fejezet a harmonikus férfi-nő kapcsolatnak, a házasságnak is jutott. A titok pedig: senki sem lehet senkié.
  • Ugyan mindannyiunk Besenyő Pista bácsija buddhista tanító is, az előadás nem egy vallásos szeánsz volt, azok is jól szórakozhattak rajta, akik nem ismerik a buddhista tanokat.
  • Humorista, énekes, zeneszerző, író, költő, buddhista tanító és az ország Besenyő Pistája járt nálunk, hogy megőrülésgátló tanácsaival lássa el a cívisváros lakóit. Laár az utóbbi években többször is megfordult már itt. Igaz, L’art pour l’art elnevezésű társulata novemberben szórakoztatja majd legközelebb a debreceni közönséget, a buddhista szerzetes a közelmúltban mégis komolyabb témában tartott előadást, melynek utolsó fél órájában hétperces légzésgyakorlattal csendesült el az előadóterem. Ezután hang­gyakorlat következett, illetve közös ének, végül pedig Laár a húrok közé csapott és énekes-gitáros kiskoncerttel ajándékozta meg hálás közönségét. Így hát igen sokszínű estének lehettünk szem- és fültanúi. Az előadás végét gyógyító zenével zárta, majd válaszolt a Napló kérdéseire is.

    Mit adott önnek a buddhizmus? Miben más az élete?

    Úgy hiszem, a buddhizmus nélkül csak nagyon nehezen tudnék megbirkózni a sorsommal. Szerintem mindenki vagy így vagy úgy küszködik a sors hullámaival, próbál nem elmerülni és belefulladni a problémákba. Föl kell valahogy emelkednünk. Ebben a fölülemelkedésben segít nekem a Tan, amely nemcsak elméleti, hanem gyakorlati módszereket is kínál az egyensúly megvalósításához.

    Melyik zenekarával tud / tudott igazán kiteljesedni?

    A legnagyobb művészi és közönségsiker a KFT-hez kötődik. Emberileg a legjobban a Grotex zenekarban érzem magam, mert itt együtt zenélek dobos fiammal, Dáviddal. A Kamara Rock Trió pedig szintén a szívem csücske, bár ott ritkán énekelek, inkább csak gitározom.

    Melyik a kedvenc könyve, esetleg hatott valamelyik saját munkájára is?

    Nehéz egy könyvet kedvencnek kikiáltani, mert sokfélét szeretek. Szellemessége miatt rajongok Karinthy Frigyes könyveiért. Ugyanakkor meghatározó volt számomra Láma Anagarika Govinda a Fehér felhők útján című műve, valamint Sri Paramahansa Swami Vishva Díp Narayán könyve, a Lílá Amrit.

    Melyik a legszebb magyar szó és miért?

    Van olyan nézet, hogy hangzása miatt a fülolaj a legszebb szó. Nekem tartalmi szempontból az ég szó a kedvencem, mert egyszerre vonatkozik a tűzre és az égre.

    Milyen a viszonya Besenyő Pista bácsival? Nem érzi úgy, hogy magán kell cipelnie?

    Nem érzem cipelésnek. Szerves része az életemnek és a gondolkodásmódomnak, de civilben nem erőltetem ezt a figurát… inkább mások besenyősködnek a társaságomban, idézve a szövegekből egy-egy fordulatot.

    Fotó: Wikipédia

    Hogyan férhet össze zene, humor és buddhizmus?

    Ezek egy helyen vannak bennem. Nincs köztük vita. Hol ez, hol az kap hangsúlyt, de nem oltják ki egymást.

    A szülei milyen pályára szánták?

    Anyukám külkereskedőnek szeretett volna látni, apukám kohómérnöknek.

    Van az életnek útja? Ha van, Ön hol tart most ezen?

    64 éves vagyok. 25 évesen el sem tudtam képzelni, hogy 50 fölött még van értelme bármit csinálni. A 60 utáni lét teljesen beláthatatlan volt. Igazából nem tudtam magam beleélni, milyen lehet a fiatalnál idősebbnek lenni. És tessék. Egyszerre csak ez van. Még mindig van érdekesség, van érzelem, akarat, gondolat, kíváncsiság. Szeretnék még festeni, írni, zenélni. Ki tudja, hogy meddig tart ez még?

    Hány arca van Laár Andrásnak?

    A nyilvános arcok: a KFT gitáros énekes, a Költő, a Besenyő, Tompika, Edebede bácsi, Kemenesfalvi bácsi. Valamint még 6 civil alszemélyiség. Ez 12.

    Mi élete legnagyobb csodája?

    A legnagyobb csoda az volt, hogy 1 perc alatt meggyógyultam a régóta húzódó és elképzelhetetlenül fájdalmas porckorongsérvemből. Jógás barátaim imádkoztak a gyógyulásomért, és rá egy perccel gyógyultan szálltam ki az ágyamból, ahol 12 napja feküdtem, és szinte mozdulni sem bírtam.

    Meséljen egy kicsit a pálmaleveléről!

    Nagy élmény volt ez is. Most már lassan 6 éve olvasta föl nekem egy indiai szerzetes, készült videó is róla. Több meglepő jóslat azóta bejött, más dolgok viszont nem teljesedtek. Szerintem ez egy jó dolog, de óvatosnak kell vele lenni, nehogy nagyot csalódjunk.

    Laszkács Denise

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában