ünnepélyes megemlékezés

2019.09.10. 13:30

Tisztelet Komádi híres szülöttjének

Komádi szülötte, a híres magyar néprajztudós, dr. Molnár Balázs-emléktábla avatásának harmadik évfordulóját tartották a Széll-háznál.

Fotó: Rozsik Rita

2015-ben a néprajztudós születésének századik, 2016-ban pedig halálának huszadik évfordulójára emlékeztek tisztelői. Molnár Balázs személyes anyagait, munkáit, tanulmányait, tárgyait a Széll-házban helyezték el. Az épületet a képviselő-testület határozatában Molnár Balázs-emlékházzá nyilvánították, Kurucz Imre szobrászművész 2016-ben készítette el a néprajztudós portrédomborműves emléktábláját, amelyet abban az évben fel is avattak. Azóta a településen minden évben megemlékeznek az emléktáblaavatásról, amelyhez kulturális programokat szerveznek.

Az ünnepségen részt vettek dr. Molnár Balázs gyermekei, István és Balázs, keresztfia, Veres György, Tóth Ferenc, Komádi város polgármestere, képviselő-testületi tagok, a Bihari Múzeum részéről dr. Krajczárné Sándor Mária, valamint a helyi intézmények vezetői és civil szervezetek tagjai. A megjelentek egyperces néma csenddel emlékeztek meg Kurucz Imréről, aki idén hunyt el. K. Nagy Zsófi csodaszép fuvolajátékát követően Tóth Ferenc, Komádi polgármestere tartott köszöntőbeszédet. Ezután Tóth Ferenc, Hidvégi László alpolgármester, Molnár István, Molnár Balázs, dr. Krajczárné Sándor Mária és Bakó Endre irodalomtörténész emlékkoszorúkat helyeztek el az épület falán, a portrédomborműves emléktábla alatt.

Később a Közösségi Házban Fehér Péter, a Közösségi Ház és Városi Könyvtár igazgatója röviden bemutatta dr. Molnár Balázs életét, valamint a Fekete Erzsébet Hímző Kör történetét. Bakó Endre (újságíró, irodalomtörténész) nagyon érdekes előadást tartott Barsi Dénes íróról, aki Komádiban tanított.

Bakó Endre | Fotó: Rozsik Rita

Jelenleg az egyik helyi általános iskola őrzi a nevét. A program után a jelenlévők megtekinthették a Molnár Balázs 1950-es évekbeli fotóiból készült kiállítást, valamint a Fekete Erzsébet Hímző Kör csodaszép munkáiból álló kiállítást is. Az eseményen Tóth Ferenc polgármester a hímzőkör tagjait a komádi fehér- és vászonhímzés örökségként történő ápolásáért polgármesteri elismerő oklevélben részesítette. A rendezvény végén a szervezők minden résztvevőt megvendégeltek.

Rozsik Rita

Borítókép: kiállítás dr. Molnár Balázs fotóiból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában