egyedi válogatás

2019.09.17. 18:27

Kultúrák közötti kommunikáció a cél

Sokszínű programokkal várta a kultúraszeretőket a Móricz Zsigmond Művelődési Ház.

Fotó: Tulipán Csilla

Szakmai előadások nyitották a „Kézen fogva”– család- és gyermekjóléti preventív programokat a nyíradonyi művelődési házban szeptember 6-án. Dr. Arany Erzsébet egyetemi tanár a megfelelő önismeret fontosságáról, valamint a szülő-gyermek kapcsolat zavarairól beszélt, melybe a közönség interaktív módon bekapcsolódott.

Fotó: Tulipán Csilla

Ezután Rajtikné Hajdu Andrea esetmenedzser a megnehezült családi kapcsolatokat elemezte, s kínált megoldási stratégiákat azokra. Az építő előadások után 5 órától két kiállítás is megnyitotta kapuit a művelődési ház kistermében.

Nyíradonytól Bagamérig

A vándorkiállítást Nyíradonyban láthatták először az érdeklődők, mely a Nyíradonyi járás 8 települését fogja körbejárni a közeljövőben: látható lesz majd Nyíracsádon, Vámospércsen, Nyírábrányban, Fülöpön, Nyírmártonfalván, Álmosdon és Bagamérban is. Az interkulturális képzőművészeti tárlaton festmények, szobrok, fafaragványok, nemezszőnyeg és -ruhadarabok kerültek kiállításra. Az egyedi válogatás célja a kultúrák közti kommunikáció elősegítése volt, így a kiállító művészek között volt magyar, roma, svéd és román nemzetiségű festő- és szobrászművész, népi iparművész is. Boros Dorina, Dobosné Hajdu Anikó, Vasiuti Doru, Hanzel Róbert, Tord Lyseving, Milák Róbert, Christea Mircioane és Tímár Márk alkotásait október 4-ig tekintheti meg a nagyérdemű a kiállítás első állomáshelyén, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Diákújságírók is bemutatkoztak

Ezzel egy időben nyílt meg az Ifjúsági klub kiállítása is, melyen a felső tagozatos diákok természetfotói, újságcikkei és batikolt textilmunkái voltak közszemlére bocsájtva. Az érdeklődők megtekinthették a 2016 óta megújult nyíradonyi magazin, a Ligetaljai Hírmondó, legutóbbi számait, valamint verseivel, illetve művészi fotóival mutatkozott be a szerkesztőség egyik írója Papp György.

A kulturális élményekkel való töltekezés után jöhetett a mulatság: közös vacsora és moldvai táncház zárta a programokat.

Tulipán Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában