Népi Kézműves Fesztivál

2019.09.13. 14:27

Középpontban a nemez a Csapó utcai kézműves fesztiválon

A nádudvari vendég iskola a nemezből készült jurtáját is elhozta a vásárra.

Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Népi Kézműves Fesztivál által immáron kilencedik éve telik meg népi iparművészekkel a Csapó utcai sétálóövezet. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület egyedülálló kezdeményezése a vásár, melyen Kelet-Magyarország a lehető legváltozatosabb módon mutatja be a hagyományos debreceni és hajdú-bihari népi kismesterségeket pénteken és szombaton.

A vásár 24 alkotójának standjánál megtaláljuk a fafaragás, fazekas, fémművesség, gyöngyfűzés, hímzés, mézeskalács, nemezművészet, szövés, valamint a szalmafonás mesterséget. A rendezvény megnyitóján Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester köszöntőbeszédében elmondta, a már kilencedik alkalommal megrendezett fesztivál a bizonyítéka annak, hogy a cívisvárosban létjogosultsága van a vásárnak. – A Népi Kézműves Fesztivál nekünk, debrecenieknek nagyon fontos, hiszen a város évszázadokon keresztül ennek a térségnek meghatározó kézműves központja volt. Az itteni, kézzel készített ipari termékek a nemzetközi és az országos vásárokon is kelendő árucikkek voltak, s nekünk, kései utódoknak lényeges, hogy ezeket a mesterségeket életben tartsuk – hangsúlyozta Komolay Szabolcs, majd felhívta az érdeklődők figyelmét, hogy a kiváló mestereknél lehetőség nyílik közelebbről megismerkedni a portékáikkal, sőt, meg is mutatják, hogyan készítik el a termékeiket. – A múltból lehet építkezni, s meg kell ismerni azt a kultúrát, mellyel együtt éltünk, részesei voltunk, illetve amiből a magyarság kifejlődött, s megmaradt, vagyis a debreceni kézműves hagyományt – emelte ki köszöntőjében az alpolgármester.

Divatos textil

Kiemelt szerepet kap a nemez a fesztiválon, erről bővebben Hubert Erzsébet beszélt a Naplónak. – A fesztivál a bemutatkozásunk egy olyan formája, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az emberek jobban megismerjék a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjait és népi kézművességet. Műhelyekbe nehéz bejutni, s időpontot egyeztetni a mesterekkel, viszont itt lehetőség adódik a 24 különböző termékekkel érkező és dolgozó alkotótól kérdezni – mondta az egyesület elnöke. Hozzátette, a lakásokban, valamint a háztartásokban a kézzel készített tárgyak egyre népszerűbb tartozékok. Sőt a nemez, az ősi eredetű eredetű textil, amit vizes közegben hagyományosan birkagyapjúból gyúrnak, a 21. század egy divatos ruhaanyaga közé tartozik. – Trendi a nemez, s viszonylag sok alkotónk ezzel az iparággal foglalkozik, továbbá a fesztivál vendége, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája és Kollégiuma elhozta a nemezből készült jurtájukat is – tudtuk meg Hubert Erzsébettől.

Lehet válogatni

A kétnapos bemutatón és vásáron számtalan program várja az arra járókat. A kisebbnek lehetősége van „7 Próbás Ifjú Mester” vetélkedőben részt venni, melyben egy-egy alkotónál kipróbálhatják a mesterségeket, közben pedig játékos feladatokat kell megoldaniuk. Mindeközben Élet a nemezjurtában címmel a nádudvari iskola egy előadás keretében mesél az elkészült nemezsátorról.

Nagy Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában