születésnap

2019.09.30. 20:00

Három évtizede az éneklés kötelékében

A művészeti csoport nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepel.

Fotó: Csenki Kórus

Szeptember 30-án, azaz ma ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Csenki Kórus. A különleges évforduló kapcsán a Napló Kenéz Szilviával, a vegyes kar elnökével beszélgetett. Az egyesület szeptember eleje óta gőzerővel készül a jubileumi ünnepre, mellyel méltón szeretnének megemlékezni az elmúlt három évtizedről. Az egyesület Szilvi életében is hosszú évek óta meghatározó jelentőséggel bír, csaknem 10 éve tölti be az elnöki posztot, de már korábban is tagja volt az 1989-ben alakult kórusnak.

Kezdetek

Egy-egy jubileum jelentőségét nem csupán az elért mérföldkő, hanem az odáig vezető út is meghatározza. A jelen öröme nem létezhet a múlt alapjai nélkül. A Csenki-társulat 30 éve, szeptember végén nyolc alapító által született meg, melyhez aztán gyors ütemben csatlakoztak további tagok, így rövid időn belül nagyra duzzadt a kórus létszáma, mintegy ötvenen énekeltek együtt. Népszerűségében meghatározó szerepe volt Szabó Zoltán alapító karnagy személyiségének és szaktudásának is. Ebben az időszakban élte a kórus legintenzívebb korát. Fesztiválkórus minősítéssel számtalan alkalommal lépett fel külföldön, gyakorlatilag Nyugat- és Észak-Európa szinte összes országát bejárta. A tagok Spanyolországnak, Olaszországnak és Franciaországnak is visszatérő vendégei voltak. Szabó Zoltán távozásával később Iványiné Balogh Magdolna, majd Ferenczikné Szabó Orsolya vezényelte a kórust.

A Püspökladány Város Önkormányzata által 2004-ben Pro Urbe díjjal kitüntetett egyesület mindig is meghatározó szerepet töltött be a város és a régió kulturális életében. Amatőr kórusként azonban nem a díjak és arany minősítések, sokkal inkább a közösségi élmény, és emlékek, amik meghatározóak és fontosak számukra. – Egyik nagyon kedves emléke mindannyiunknak a 2016-os budapesti Mária Rádió Kórustalálkozója, ahol egy igazán különleges, emelkedett pillanat született az előadásunk alatt, amikor a karnagy és a kórus teljesen „összeolvadt”!

„Az előadás után többen sírtak a tagok közül, annyira megérintette őket”

– mesélte Szilvi. – Ezt végül a szakma is értékelte, hiszen „Kortárs művek megszólaltatásáért” különdíjat kaptuk – tette hozzá.

Jó emberek gyülekezete

– A zene mellett a barátság is szorosan összeköti a tagokat. A többség – köztük én is – második családjának tekinti a kórust – mondta Szilvi. – Sok mindent éltünk már meg közösen, és az egyesület mindig ott volt egyfajta hátvédként, bázisként amögött, akinek épp szüksége volt rá. Konfliktusok persze adódnak, de végül mindig egységesen összezárnak a tagok – mesélte. Harminc év nagy idő, s a kórus életében sok változás is történt, de van ami ennyi idő múltán is örök: az éneklés szeretete. Ez jellemezte a tagokat, akkor és most is, a kórus fennállásának ez az egyik fő mozgatórugója. A társulatnak jelenleg 25 aktív tagja van, ebből ketten – Lövei Jenő és Gombos Ferenc – a kezdetektől, az alapítás óta jelen vannak a kórus életében – mondta Kenéz Szilvia. Hozzátette, a tagok életkora mindig is nagyon heterogén volt, és ma is az.

A gyermekektől az időskorúig minden korosztály jelen van.

A 30-as bűvöletében

A működtetést illetően az évek alatt azonban gyökeres változások történtek. A művészeti csoport ma már fenntartó nélkül, egyesületi formában működik, így többnyire csak pályázati forrásokra tud támaszkodni. Míg korábban a vezető száz százalékban a szakmai munkára koncentrálhatott, ma már meg kellett tanulni, egyfajta menedzserszemlélettel gondolkodni – mondta az elnök. 2013-ban Szűcs Magdaléna karnagy érkezése bizonyos tekintetben szintén új alapokra helyezte a kórus szakmai életét. Kenéz Szilvia ennek kapcsán így fogalmazott:

„Léna teljesen más dimenziót adott a kóruséneklésnek. Karvezetőként, szolfézstanárként rengeteg szakmai tapasztalattal rendelkezik, emellett számos kórust vezet, és aktívan énekel. Nagyon agilis, ambiciózus, aki komoly szakmai célokat tűz ki maga és a kórusunk elé is.”

A Csenki Kórus november 15–17-e között háromnapos jubileumi rendezvénysorozattal készül, melyet pályázat keretében valósítanak meg, mintegy 3 millió forintból. A tervek szerint a nap egy fotókiállítással nyílik, ami 30 év legemlékezetesebb pillanatait mutatja be. Másnap nagyszabású koncertet tartanak a református templomban, mintegy 150 fellépő közreműködésével – mondta az egyesület vezetője. – Nagy örömünkre Csenki Éva, idős Csenki Imre unokája, és dédunokája Szilasi Alex zongoraművész is velünk lesz a jeles alkalomból – tette hozzá. Mindezeken túl az évforduló kapcsán napvilágot lát egy képes kiadvány is, valamint új fellépőruhát is kap a kórus.Lovassy Bernadett

LB

Borítókép: a zene mellett a barátság is összeköti őket (balról Szűcs Magdaléna, a hátsó sor jobb szélén Kenéz Szilvia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában