fotókkal

2019.09.08. 08:30

Főzés, motorosok, bulihangulat: Mezősasig kellett menni egy jó csülökért

A csülök volt a főszerepben a mezősasiak fesztiválján, ahová távolabbról is érkeztek vendégek.

Fotó: Vmirjáncki József

Ötödik alkalommal telt meg a volt iskola épülete és annak udvara, amikor Somi László, a település fiatal polgármestere és dr. Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Immár hagyomány, hogy szeptember elején találkoznak a település lakói a Csülök Fesztiválon.

Pacallal, velővel, babbal

Érdekes színfoltja volt az eseménynek az, amikor nagy hanggal, mintegy hetven motoros bedübörgött a rendezvény helyszínére. Magyar József elmondta, hogy a keleti régió motorosai Nyíregyháza és Debrecen környékéről ilyen szép napfényes, őszi időben elindulnak. Most is így tették, s érkeztek Mezősasra. Felajánlották, hogy szívesen megmotoroztatják a vendégek közül mindazokat, akik szeretnék kipróbálni, milyen érzés nagy motoron utazni. Kenéz Sára 12 éves mezősasi leányzó Kántor László motorjára, Tahóczki Katalin 28 éves hölgy Berettyóújfaluból Bór Gyula mögé ült fel, és tapasztalta a két keréken utazás élményét.

 

Közben főtt az ebéd a bográcsokban és az üstökben. Többen családjukkal együtt készítették a finomságokat. Az egyik helyen hat üstben rotyogott a finom étel. Szoboszlai Attila, Hajdú Tibor, Kovács László és Hegyi Sándor körömpörköltet főzött pacal és velő hozzáadásával. Balla Viktória, Tóth Gyula, Lippai Krisztián és Madar Ferenc csülkös, babos, káposztás pörköltet készített. Az utóbbi ételeket a település lakói, s az oda érkezett vendégek ingyen fogyaszthatták. A zsűri Szegedi Róbert, a Hajdúság séfje vezetésével értékelte a kész ételeket.

A fesztiválon vásárolhattak is a megjelentek, a kézművessátraknál fonott háztartási eszközöket, különböző égetett edényeket. A Berettyóújfaluból érkezett Bihari Mézlovagrend tagjai id. Darócz Lajos, ifj. Daróczi Lajos, Nyeste János és Szabó Imre hagyományos öltözetükkel hívták fel magukra a figyelmet. Pavilonjukban többféle terméket árultak, melyeket vásárlás előtt meg is lehetett ízlelni. Közben a színpadon Szegedi Róbert és Somi László kihirdette a főzőverseny eredményét, s átadták a díjakat. Első helyezést ért el Hajdú Benedek és családja Mezősasról. Ők Jókai bablevest főztek, fürjhúst sütöttek és tésztába tekert máglyarakást készítettek. A második helyezett Gonda István és családja Berettyóújfaluból, csülökpörkölttel, melyhez burgonyaköretet készítettek. Harmadik Gergely László és családja lett, a negyedik pozícióban pedig a mezősasi vadászok étele végzett, ők babgulyást főztek.

Közben megkezdődött a színpadon a kulturális műsor. A Körösszakálból érkezett cigány gyermek tánccsoport fiataljai teremtettek remek hangulatot az egyre gyarapodó nézőközönség körében. Berettyóújfaluból a mazsorettcsoport lányai színesítették a találkozó műsorát. Szép ruháikban szép mozdulataikkal adták elő táncaikat Pappné Vajda Erika irányításával. A rendezők a legfiatalabbakról sem feledkeztek meg: kézműves foglalkozások, mászófal, ugrálóvár állt a rendelkezésükre. Akik egészségi állapotukról szerettek volna valamit megtudni, azoknak az egészségsátorban dr. Szabó Mihály háziorvos mérte a vérnyomást, a vércukorszintet. A jó hangulat pedig egyre fokozódott, mert következtek a sztárvendégek: a Groovehouse énekkettős, a B52 Zenekar és a Dupla Kávé és Köteles Cindy.

Vmirjáncki József

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában