tékasztorik, második felvonás

2019.09.09. 14:00

„Muszáj magamnak kikaparni a gesztenyét, ha vinni akarom valamire!”

Martin Csaba rendezi a Tékasztorik második részét, s bemutathat egy hollywoodi szereplőkkel tűzdelt filmet is.

Fotó: Matey István

– Egy pillanatra nem figyel az ember, és máris a rendezői székben találja magát. Az angoltanárság csak szükségállapot volt, hogy elkezdhessek azzal foglalkozni, amivel gyerekkorom óta akartam. És mivel nem csak Magyarországra készítem a filmjeimet, életbevágó volt egy világnyelv elsajátítása. A kínai furán susog, így az angol mellett döntöttem – viccelődött Martin Csaba. A 43 éves rendező 2000-ben szerzett diplomát a debreceni tanítóképzőn, majd 2009-ben megalapította a Drastique nevű céget, melyben főleg filmgyártással, zenei produkciókkal foglalkozik.

Amerika nyitottabb

A debreceni rendező azt vallja, kevés pénzből is lehet filmet forgatni; olykor egy személyben testesíti meg a rendezőt, a filmproducert, a forgatókönyvírót, a színészt, illetve a vágót.

– Egy ideális világban a vágó csak vágna, az író meg csak írna, de én például debreceni angoltanárként hiába is várnék arra, hogy majd jön Herendi Gábor, és megrendezi a filmemet. Muszáj magamnak kikaparni a gesztenyét, ha vinni akarom valamire! – fogalmazta meg őszintén Csaba. – Érdekes módon, hiába van itthon több szakmai kapcsolatom és több elérhető technika vagy helyszín, Los Angelesben mégis könnyebben boldogulok. Egyrészt talán azért, mert ott a világ legtermészetesebb dolga, ha valaki ír, rendez, producerkedik és vág egyszerre, másfelől a forgatókönyveimre is sokkal nyitottabbak a kintiek, mint itthon, ahol még mindig a hagyományos megközelítésekben és az iskolában megszerzett papírban hisznek – nyilatkozott.

A cívisvárosi kötődés

Az ő rendezésében a mozivásznon is bemutatott, Tékasztorik című film bekerült 2017 legnézettebb tíz magyar filmje közé, s most forgatják a második részt, amit szintén ő írt, és Czupi Kálával a társrendezője. Az egyik jelenetet Debrecenben vették fel, az üzletember Felföldi József egyik irodájában, s ő is szerephez jutott. Továbbá olyan színészek csatlakoztak a folytatáshoz, mint Csuja Imre, valamint Kamarás Iván, Pindroch Csaba és Növényi Norbert is. –

 

Debrecent tartom elsődleges otthonomnak, és szívesen forgatnék sokkal többet itthon. Remek helyszíneink vannak, amiket még nem lőttek el magyar filmben. De szívesen hoznék ide pár amerikai színészt is. Nagyon menő lett Magyarország filmes szempontból. Mondjuk, ennek inkább a filmek költségvetéséhez hozzájáruló 30 százalékos közvetett támogatás az oka, meg az olcsóbb munkaerő – vélekedik Csaba.

Új alkotás nemzetközi piacra

Az év végén jelenik meg az angol nyelvű, Hollywoodban forgatott Stuck!, melynek műfajáról a rendezőtől megtudtuk, hogy egy gluténmentes sci-fi komédiának álcázott kamaradráma, melyet egy pici stábbal, pár helyszínen forgattak. A cselekmény szerint egy fiatal pár bennragad az időben, egy időutazást elősegítő formula feltalálása után. Legalábbis a férfi főhős így érzi, miután a játékidő nagy része a párjának egy fontos eseményre való készülődésével megy el. – Sikerült bevonni egy kinti gyártócéget, ami a bonyolult szakszervezeti papírmunkában segített, s a forgatókönyvvel olyan színészeket tudtam elcsábítani, mint Steve Guttenberg és Leslie Easterbrook, valamint Tom Hanks öccse, Jim is beugrott az utolsó pillanatban egy kiesett szereplő helyére – avatta be a Naplót Martin Csaba.

Arról is beszélt: ő dialóg- és színész-orientált rendező.

„Az írás és a színészet mindig jobban érdekelt, mint a rendezés, de úgy érzem, a saját történeteimet én magam tudom a legjobban elmesélni”

– fogalmazott.

Nagy Dóra

Borítókép: Martin Csaba (balról) a szereplőkkel egyeztet a Debrecenben forgatott jelenet részleteiről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában