Mindig is itt szeretett lenni

2019.09.09. 11:32

Aki sokszor kinyittatta nekünk a titkok kapuját

A nemrég Podmaniczky-díjjal kitüntetett Reiner Ferencnének is köszönhető, hogy feltárulhat a cívisváros múltja, megismerhető a jelene. A nagyon aktív, mégis szerény emberként ismert kitüntetett elárulta, hogy mindig itt élt, és sohasem vágyott máshova.

Fotó: Vass Attila

Podmaniczky-díjat vehetett át Reiner Ferencné, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnökségi tagja a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) XXXVIII. Országos Találkozó és Szakmai Konferenciáján, július 26-án, a Debreceni Kölcsey Központban.

A nagyon aktív, mégis szerény emberként ismert kitüntetett a Naplónak elmondta: Debrecenben született, mindig itt élt, és soha nem vágyott máshol élni. Mindig szerette a szülővárosát, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy tagja legyen a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesületnek.

A Podmaniczky-díj díszes oklevele Ráday Mihály aláírásával | Fotó: Vass Attila

1977-ben tett országjárás-vezetői TIT-vizsgát, majd idegenvezetői vizsgát. Az idegenvezetést mindig a szabadidejében végezte, mert szeretett utazni. Főállásban volt könyvelő, revizor, gazdaságvezető, pénzügyi, számviteli belső ellenőr.

Éjjel a Régi Postában

A városvédő egyesülettel a Bocskai-laktanya felújításakor ismerkedett meg, ezután lett tag. Így több debreceni épület, hely bemutatását javasolta műemléki világnap, kulturális örökség napja alkalmából, és be is mutatta. A Régi Posta épületét még szinte romos állapotban többen együtt takarították, hogy bejárható legyen.

Még a villany sem működött benne, a pincét gyertya, zseblámpa világította meg. Ez esetben hiányolta, hogy az épületen Diószegi Sámuelnek nincs emléktáblája, aki a város első postamestere és főbírája is volt. (Ő nem azonos a botanikus diószegi Sámuellel – húzta alá a kitüntetett.)

Elmondta azt is, hogy a zenede épületét kétszer is megnyitották az alkalmaikon, voltak az Alföldi Nyomdában, míg a Böszörményi úti Hortobágy Malom épületét már felújított állapotban tekinthették meg az érdeklődők.

A városvédők és Reiner Mária által kezdeményezett zenedebejárás is sok látogatót vonzott | Fotó: Matey István

A Köztemetőben a krematóriumot és a debreceni híres emberek régi sírjait Korompai Balázs történész vezetésével látogatták meg.

Az Árpád téri református templomot az építése 100. évfordulóján mutatták be. Érdekesség, hogy a Református Kollégium levéltárában megtalálható építési műszaki rajzok és leírások még nem tartalmazták a jelenlegi felújítás közben felfedezett díszítő festéseket.

A mostani esztendőben sikerült elérniük azt is, hogy az önkormányzat zöldterületi osztályának munkatársai felújították a Perényi utcai emlékművet, amit anno a Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel által írt első magyar nyelvű fűvészkönyv megjelenésének 100. évfordulójára állítottak.

A Diószegi-kert

Szeptember 21-én, a kulturális örökség napja alkalmából ismét több épületet, utcát mutatnak be, és minden ingyenesen látogatható. Az egyesületen kívül mások is szerveznek programokat.

Fotó: Vass Attila

Reiner Ferencné a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és annak udvara, a Diószegi Sámuel Botanikus Kert látogatását szervezi aznapra. A látogatókat az alapító Tihanyi György biológus, valamint Zsuga Zoltán, a botanikuskert jelenlegi vezetője fogadja majd.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában