helyi kultúra

2019.09.03. 17:03

A magyar találmányok tárlata

Magyar feltalálók, magyar találmányok címmel nyílt kiállítás kedd délelőtt a Méliusz Központi Könyvtár második emeleti kerengőjén.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A tárlat egyrészt azzal a céllal jött létre, hogy tanítsa, nevelje a diákokat, s bemutassa azt, milyen sok magyar járult a világ műszaki fejlődésének előremeneteléhez, másrészt a kiállításon felsorakoztatott eredmények megismerése büszkeséggel töltheti el a nézelődőket.

A történelmi Magyarország Nobel-díjas feltalálóinak munkásságát, valamint olyan magyar kutatók és újítók találmányait sorakoztatja fel a Méliusz Központi Könyvtárban nyílt kiállítás, melyek hatással bírtak a világ fejlődésére. A tárlaton 80 poszter mutatja be a magyarok szerepét az egyetemes fejlődésben, külön szekciót képeznek a Nobel-díjjal rendelkező kutatók, majd sorban láthatjuk a közlekedésben, az informatikában, az orvostudományban, a mező- és élelmiszergazdaságban, az atomenergiában, valamint az egyéb területeken kiemelkedő munkát végző kutatókat, s a nemzetközi díjakkal rendelkezőket.

– Ha hajdani nagyságunkban gondolkodunk, akkor sem vagyunk többen mint 15-20 millióan. Talán nincs is még egy olyan nemzet a világon, ahol az ezer főre jutó feltalálók és tudósok száma olyan magas lenne, mint a magyarok esetében. Érdemes megvizsgálnunk, vajon ez minek köszönhető. Három összetevője van annak, hogy a magyar emberek ilyen nagyszerű teljesítményt nyújtottak a tudomány területén – osztotta meg a jelenlévőkkel Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke, majd kifejtette ezen három tényezőt: első a magyar nyelv egyedi volta, különleges szerkezete, belső szabályaiból fakadó gondolatserkentő ereje, második összetevő a magyar ember természete, s az általa alkotott társadalom, harmadik pedig az ősiség, a nép eredete.

A kutatásra sarkalló kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg a Bem téri könyvtárban.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában