kiállításmegnyitó

2019.09.28. 19:04

A környező világ részletei Kocsis Csaba kameráján keresztül

A képek egyik része Berlinben készült, a másik emberi alakokat, portrékat mintáz.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Megnyílt a 60. születésnapját ünneplő Kocsis Csaba fotográfus Tiszta szívvel című kiállítása a debreceni Élettudományi Galériában, az Egyetem tér 1. szám alatt szombaton. A megnyitón a Trio Consort vonóstrió közreműködött.

Polihisztorként

Potyók Tamás festőművész az alkotóról a helyszínen elmondta: Kocsis Csaba Berettyóújfaluban született, polihisztorként „működik”. Erdésznek tanult, aztán tanító lett, majd népművelő és újságíró. 1978-tól 1986-ig a Naposcsibe együttes tagja. Szülővárosában kulturális menedzser, illetve a Bihari Füzetek főszerkesztője. Volt a Nagyrábéi Művelődési Ház vezetője, majd 2014 óta újra a közművelődésben dolgozik. 2 005-ben nyílt első fotógrafikai kiállítása.

– 2019. augusztus 20-a alkalmából Magyarország köztársasági elnöke Kocsis Csaba írói, költői, fotográfiai, énekmondói tevékenységének elismerésére, sokoldalú művészi alkotói munkájáért, valamint a határon túli magyarság, különösen a kárpátaljai és bihari közösségek körében végzett kultúra szervezői tevékenysége elismeréseként, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta neki – méltatta a fotóst a festőművész.

Berlin és alakok

Potyók Tamás szerint, Kocsis Csaba fotógrafikáin szívesen mutatja be a környező világ részleteit, embereit, pillanatait. – A látvány motívumai csodák, melyeket be kell fogadni és az alkotó ezt szeretné átadni az embereknek. Az élmény átáramlik az alkotón és így jut el a szemlélőhöz – fogalmazott a festőművész.

Potyók Tamás azt is elárulta, hogy a most bemutatásra kerülő anyag egyik része Berlinben készült, a másik emberi alakokat, portrékat mintáz. Egyharmada merített papírra, másik része névjegy kartonra rögzült.

Fotó és grafika között

– Kocsis Csaba fotógrafikái túlmutatnak az egyszerű fénykép fogalmán, hiszen nagyon sok utómunkát tartalmaznak és ez nagyon érdekessé teszi őket. A képek nem egyszerűen a realitást tükrözik, hanem megmutatják, hogy a fotózás tárgyának hogyan kell kinéznie, illetve ő milyennek látja, vagy szeretné látni azt. Képei már átmenetek a fotó és a grafika között – fogalmazott Potyók Tamás.

Még bőven van közlendő

Az ezután szót kapó Kocsis Csaba hangsúlyozta, hogy még nagyon sok a mondanivalója, még sok kiállításon szeretné megmutatni talonban lévő dolgait, például Pécsett és Berettyóújfaluban készült munkáit.

Hozzátette: fontos számára a berekfürdői írótábor, a kortárs versek, amelyek megérintik és visszaköszönnek képein.

Kocsis Csaba ingyenesen látogatható kiállítása október 18-ig tekinthető meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában