kézművestábor

2019.08.12. 14:26

Továbbadták tudásukat a népművészek

Neves előadók, országosan ismert mesterek és sok résztvevő a létavértesi kézművestáborban.

Fotó: olvasói fotó

A Magyar Művészeti Akadémia négy éve rendezi kézművestáborait Létavértesen, amelynek helyszínadója és támogatója a Vértesi Református Egyházközség, a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, és az annak szomszédságában található Bihari Jurtatábor. A lebonyolítást két éve a Família Családsegítő Alapítvány koordinálja.

Közös cél, a népi kismesterségek visszatanítása az azokban a térségekben élő fiataloknak, ahol ezek a hagyományos tevékenységek eltűnőben vannak; a magyar népi kultúra továbbadása a következő generációknak. Ugyancsak cél a fiatalok identitástudatának fejlesztése, a közösségépítés, valamint a fiatal és tehetséges népi iparművészek és zenészek munkájának segítése.

Fotó: olvasói fotó

Az érdeklődők a népi mesterségek legnevesebb hazai képviselőitől 10 műhelyben tanulhatták a következő mesterségeket: fazekas, nemezes, kovács, fafaragó, kályhacsempe-készítő, gyöngyfűző, kazettásmennyezet-festő, batikoló, üvegműves és szövő. Az ország kiemelkedő tehetségű, jól felkészült mesterei segítenek céljaik megvalósításában.

A kézművesek utcája

A Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény mellett található napelempark alatt rendezték be a „kézműves utcát”. A múzeumkert és az állandó kiállítótér fogadta a neves előadókat, illetve az előadásokra érkező vendégeket. A kézműves utcákban napközben műhelymunka folyt, majd esténként az előadásokat népdaltanulás és táncház követte. Ebben Bárdosi Ildikó, Molnár Miklós és Gyönyörű Zsigmond működött közre. Minderről Jenei Szabina tudósította a Naplót.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában