Debreceni Bor- és Jazznapok

2019.08.01. 20:51

Pörget és andalít: bor és jazz a Nagyerdő szívében

Négy napon át hódolhatnak szenvedélyüknek a magyar bor és a jazz rajongói, csütörtökön megkezdődött a Debreceni Bor- és Jazznapok.

Fotó: Molnár Péter

A borok házasításából még nagyszerűbb borok születnek.

Mintha Debrecenben is ezt a metódust követték volna, amikor néhány évvel ezelőtt összeházasították az 1972-es Jazznapokat a 2000-es évek szülöttével, a Borkarnevállal. Kettejük frigyéből született a Debreceni Bor- és Jazznapok, amely mára Magyarország 3. legnagyobb boros rendezvénye, a résztvevő művészek számát tekintve pedig a legnagyobb jazzfesztivál.

Exkluzivitás

A rendezvény – melyet hagyományosan a Békás-tó környékén találhatjuk meg – , az évek során növekedve mára érte el felnőttkorát: amint azt Kerekes Sándor, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője a Naplónak elmondta, a helyszín korlátait már nem akarják átlépni, a mennyiségi növekedés helyett inkább máshová helyezik a hangsúlyt. Céljuk, hogy minél magasabb minőséget képviselő kiállítókat vonzanak az eseményre, illetve új szolgáltatásokat biztosítsanak a résztvevőknek. Ennek jegyében idén először tartanak exkluzív borkóstolást egy új helyszínen, a Bor Dómban. Ez a törekvés hozta ide a természethű borászatokat is, melyek egyre népszerűbbek Európaszerte. Ebben az évben nyolc, vegyszereket egyáltalán nem használó magyar borkészítő remekeit ízlelhetjük meg.

Számokban

Tavaly 12 ezren váltottak jegyet, idén is legalább ennyi vagy még több látogatót várnak.

A választék 17 borvidék közel 80 borászatának több mint félezer bora. Minden eddiginél több: 45 zenekar, összesen 221 muzsikus lép fel, köztük német, román, cseh, szlovák, lengyel, grenadai, angol és francia művészek. Különlegesség, hogy a négy nap alatt összesen 26 szaxofonos fújja majd a dallamokat. A jazzmoziban – a Szabadtéri Színpadon – öt film csalogatja a nézőket, köztük például David Cronenberg Meztelen ebédje. A három színpad fellépői között olyan nevekkel találkozhatunk, mint Németh János, Grencsó István, Kőszegi Imre, a Borbély Műhely, az Oláh Kálmán trió; sőt egy igazi magyar jazztörténeti esemény tanúi lehetünk: szombaton egy színpadon, egy napon lép fel a Grencsó Kollektív, a Borbély Műhely és a Dresch Quartet.

Tujázzunk!

Mivel borfogyasztásról van szó, érdemes a közlekedés kérdését is átgondolni. Idén is indulnak díjmentesen igénybe vehető éjszakai külön villamosok az 1-es villamos útvonalán, hogy megkönnyítsék a hazajutást. Pénteken és szombaton is több időpontban startol a Nagyállomásról a fesztiválozó 1-es villamos (23:40, 00:20, 01:00, 01:40, 02:20), melynek menetideje körülbelül 35 perc.

A rendezvény ideje alatt a szervezők természetesen biztosítják az áthaladást a Nagyerdőn a járókelők részére mind az egyetem, mind a gyógyfürdő felőli oldalról.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában