karneváli fények

2019.08.13. 18:26

Különleges fénytárlat vezeti fel az idei virágkarnevált

A Rescape, a nemzetközi hírű fényművészeti csoport, a Limelight Magyarországon egyedülálló tárlata első alkalommal Debrecenben tekinthető meg a virágkarnevált megelőzően, augusztus 17-20. között.

A Limelight gondozásában létrejött tárlat olyan alkotásokat mutat be, amelyek izgalmasak és mindenki számára ismerősek a hétköznapokból. A művészek alkotásaikkal átalakítják a városi teret, kiragadják a látogatót a megszokottból, és a fény és művészet segítségével egy varázslatos világba engednek betekintést, olvasható a Limelight közleményében.

„Miközben mi nemzetközileg elismert alkotócsoportként hosszú évek óta meghívott vendégművészei vagyunk fényfesztiváloknak és fényművészeti tárlatoknak a világ minden táján, jelentős projekteket valósítunk meg Sydneytől és Szingapúrtól Los Angelesen át Bangkokig, addig itthon nagyon ritkán tudunk alkotni. Régi álmunk volt létrehozni a saját tárlatunkat, hogy hazahozzuk és megmutassuk azt a tudást, ami külföldön meghozta az elismertségünket. Nagyon örülünk, hogy ez végre megvalósult, és Debrecen városa otthont adott első eseményünknek. A fényművészeti fesztiválok milliókat mozgatnak meg világszerte, Magyarországon az egyetlen ilyen rendezvény, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál mellett most hasonló, mégis más eseményt tervezünk a műfaj hazai népszerűsítésére” – mondta Dávid István, a Limelight társalapítója.

Az idei téma a természet és a technológia kapcsolata, így a fényinstallációk és vetítések az állatok, növények és az ember jelenlétét vizsgálják a természetben. A flóra és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk. Lélegző növények, a harmonikus együttélést szimbolizáló Medveállatka és az ember jelenlétére megnyugvó Fénylugas várják a látogatókat az idei Rescape fénytanösvényén.

A tárlat az installációk bemutatásán túl a Debreceni Egyetem homlokzatára készített 3D épületvetítéssel egészül ki. A video mapping műalkotásnak köszönhetően egy együttműködéseken alapuló világ születésének lehetünk tanúi. A Limelight csapata, a Limelight Academy Projection Mapping Masterclass programjából kikerült alkotói és meghívott női alkotók kooperációjából fogant vízió a semmiből a káoszon át vezet el bennünket egy, az érzékszerveinket tesztelő alternatív formákkal teli univerzumba. A megfigyelésen túl a helyszínre írt zene segítségével akár eggyé is válhatunk a virtuális és minket körülvevő világ által létrehozott új létformával.

Another Nature: interaktív fénytárlat

Vajon hogyan válhat épített környezetünk a természet részévé? Tudunk-e harmóniában és szimbiózisban élni a körülöttünk lélegző élővilággal? Képesek vagyunk-e alkalmazkodni igényeihez? Az Another Nature interaktív fényinstallációk alkotói a szemlélődés és a felfedezés élményének újraélésére hívják látogatóikat egy hat állomáson végigvezető fénytanösvényre, amelynek főszereplői mikroléptékből felnagyított növények, állatok és optikai jelenségek.

Az embert ősidők óta foglalkoztatja a természet megismerése, olyan makrovilágok feltérképezése, amelyek létéről sokszor nem is tud, és hirtelen a szeme előtt teremnek. A természet megfigyelése közben folyamatosan alakuló látványkompozíciókat, megannyi mozgásban lévő élőlényt csodálhatunk meg, amelyek létezése (varázs)tükröt tart elénk különböző földtani és biológiai folyamatok lenyomataként. A flóra és fauna birodalmába lépve különös organizmusokkal találkozhatunk, testközelből tapasztalhatunk meg alapvető működési mechanizmusokat és vizsgálhatunk olyan rejtett ökoszisztémákat, amelyeket egyébként észre sem veszünk.

A 15 éves fényművészeti múlttal rendelkező, nemzetközi hírű Limelight 3D Projection Mapping csapata és a felfújható, óriás fényszobrokat, filmes és színházi látványelemeket tervező Koros Design alkotásaiban a természethez való kapcsolódás gesztusai köszönnek vissza. Kísérletezéseik a különböző fényjelenségekkel és programozható technológiai megoldásokkal egy olyan interaktív felfedező sétára invitálnak, ami során magunk is kölcsönhatásba léphetünk a kiállított művekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában