Debreceni Virágkarnevál

2019.08.12. 13:37

Karneváli testvériség Debrecen és Nagyvárad között

Célegyenesbe fordult a Debreceni Virágkarnevál, pár nap múlva elindul a nagyszabású 50., jubileumi programsorozat, melyen minden eddiginél több, összesen 18 virágkocsit láthat a nagyközönség.

Fotó: Matey István

Az ünnepi menetet idén is színesítik a Debrecen-Nagyvárad testvérvárosi, illetve a Hajdú-Bihar-Bihar testvérmegyei együttműködést szimbolizáló virágkompozíciók. Ez a színvonalas esemény mindig kiváló alkalmat kínál a testvérvárosi kapcsolatok szorosabbá tételére, melynek célja: lebontani a kulturális határt Magyarország és Románia között – mondta Birta Florin, Nagyvárad alpolgármestere a hétfői sajtótájékoztatón.

A közös virágkocsik tematikája

Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsiján a hagyományok elevenednek meg, melyet a színes népviseletbe (kalocsai és bihari) öltözött táncoló pár szimbolizál, a két város közötti kapcsolat jelképeként.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a testvérmegyei kapcsolatok vonatkozásában elmondta, a két megyei önkormányzat a tavalyi évben döntött úgy először, hogy közös virágkocsi indításával is kifejezi az évek óta tartó közös munkát. Míg tavaly a bor, idén az élet jelképeként a kenyér adja a virágkocsi központi témáját. Hozzátette: bízik abban, hogy a kulturális határok lebontása mellett gazdasági egység kialakítása is megvalósul.

A Debreceni Virágkarnevál összeköt

A magyar és román újságírók számára tartott közös sajtótájékoztatón a Debreceni Virágkarnevál határon túli kapcsolatairól Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere elmondta: a cívisváros nagyon jó viszonyt ápol Nagyváraddal, és Bihar megyével is. Hozzátette, ez a kulturális együttműködés mindkét fél érdekeit szolgálja, s lehetőséget biztosít a testvérvárosi és megyei kapcsolatok erősítésére is.

Birta Florin, Nagyvárad alpolgármestere szintén örömét fejezte ki a karneváli partnerség kapcsán, melynek, mint mondta, Nagyvárad is haszonélvezője. Ez a színvonalas esemény rendre kiváló alkalmat teremt arra, hogy lebontsák a kulturális határt Magyarország és Románia között. Az alpolgármester az eseményen hozzátette: Nagyvárad a jövőben a Magyar Kultúra Napját – igazodván a Debreceni Virágkarneválhoz – az augusztus 20-ai hétre időzíti.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta, a debreceni rendezvényekkel párhuzamosan augusztus 15-től 22-ig programsorozatot szerveznek Nagyváradon és a bihari térségben is. Ennek részeként látogat el Nagyváradra 6 debreceni virágkocsi augusztus 21-én, melyet nagyszabású telt házas Havasi-koncert követ.

Galiba Gyermekfesztivál

A karneváli programsorozat keretében idén is megtartják a gyerekek Galiba-fesztiválját, a virágkarneváli menet „kistestvérét”. Az augusztus 15-től induló nagyerdei programra is javában készülnek már a kompozíciók, amelyből a gyermekek aktívan kiveszik a részüket.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, a jubileumi karneválra óriási az érdeklődés, a jegyek túlnyomó része – mind a 20-ai felvonulásra, mind a Karneváléjre – már elővételben elkelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában