helyi kultúra

2019.08.17. 17:34

Hajdúdorogon is az államalapítást ünnepelték

Nemzetiszín szalaggal átkötött kenyérszentelés és testvérvárosi néptáncegyüttes fellépésével ünnepeltek a hajdúdorogiak az államalapítási évforduló alkalmából rendezett városi összejövetelen.

Fotó: Miska Andrea

Idén a város testvértelepüléséről, a lengyelországi Lubartówból is érkeztek vendégek.

A Móra iskola díszudvarán ünnepelt a kisváros lakossága, ahol Csige Tamás polgármester ünnepi gondolataival nyitotta meg az önkormányzat és művelődési ház közös szervezésében rendezett államalapítási ünnepséget.

Fotó: Miska Andrea

Az augusztus 16-ai eseményen a megterített asztalokon felsorakoztatott hajdúdorogiak kenyerét imádság kíséretében szentelt vízzel hintette meg a görögkatolikus egyházközség parókusa, Dalanics Zoltán.

A hajdúsági városkában hosszú esztendők hagyományait követve kiosztották a Szép kert szép környezet mozgalom díjait is. A bírák egyöntetű véleménye alapján Varga Gábor kertje méltán érdemelte ki az első díjat, míg őt követve Szemán Istvánné, Rózsa utcai lakos portája találtatott a legszebbnek. Szilágyi Jánosné gondosan ápolt kertje a zsűri véleménye alapján a harmadik helyezést érdemelte ki, míg Nagy Jánosné portája különdíjas lett. Épített kert kategóriában Urgyán Imre “birtoka”, valamint a Keleti utcai Zöld ABC közterületi parkja is különdíjban részesült.

Fotó: Miska Andrea

Az est fénypontját a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes Ember az embertelenségben elnevezésű táncjátéka adta. A Tőkés Csaba Zsolt rendezésében színpadra állított előadás az első világháborúban otthon maradtak és hadba vonultak életérzéseit idézte meg.

Miska Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában