Tisztelgés a Honvédtemetőben

2019.08.02. 14:43

Debreceni főhajtás a szabadságharcos „oroszlánok” emlékére

Koszorúzással és ünnepi beszédekkel tisztelegtek az 1849. augusztus 2-i debreceni ütközet hőseire.

Fotó: Kiss Annamarie

Az 1849. augusztus 2-án lezajlott debreceni ütközetről emlékeztek meg a cívisváros Honvédtemetőjében és Hősök Temetőjében pénteken. Szloszjár Balázs ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a Mauzóleum előtt elmondta:

170 éve Nagysándor József tábornok jól döntött, amikor a sokszoros orosz túlerővel szemben Debrecen északnyugati-nyugati határában ütközetet vállalt. A csata ugyan vereséggel zárult, de hadműveleti szinten mégis sikeresnek bizonyult, mert így a magyar főerők megmenekültek.

Beszédében úgy fogalmazott, hogy nagyszerű tettet hajtottak végre a magyar katonák. – Az 1848-as, 49-es szabadságharcban, illetve később ide, a Honvédtemetőbe eltemetett katonák valamennyien hősök, vagy a hazájukat védték, vagy parancsot hajtották végre maradéktalanul – jelentette ki.

A magyarok 1848-ban a Habsburg Birodalom ellen fogtak fegyvert, később azonban az orosz birodalom haderejével is szembe kellett nézniük. Ennek egyik utolsó erőpróbája volt az idén 170 éve zajlott debreceni ütközet, melynek során sok magyar katona vesztette életét, alulmaradva az orosz túlerővel szemben.

Előttük tisztelegtek a debreceni Honvédtemető és Hősök temetőjében augusztus 2-án. A bátorságot és hősiességet szimbolizáló Haldokló oroszlán szobránál az emlékezés virágaival koszorút helyezett el többek között Szloszjár Balázs ezredes, a Bocskai-lövészdandár parancsnoka is, aki beszédében hangsúlyozta:

A debreceni ütközet veszteséggel zárult ugyan, de hadműveleti szinten ez biztosította a főerők megmenekülését, és a magyar hadtest számára ez volt az elsődleges cél. A hadviselés művészet, nem tudomány.

Szintén ez alkalommal avatták fel azt az Emlékkövet, melyet Debrecen Város Önkormányzata állított az ütközet orosz áldozatainak tiszteletére. Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere elmondta: – Minden háborúban, így természetesen minden csatában vannak áldozatok, akik életüket hagyják a csatatéren. Nekik minden esetben jár a végtisztesség, függetlenül attól melyik oldalon harcoltak.

A debreceni polgárok egyaránt megadták a végtisztességet az elesett honvédeknek és orosz katonáknak is.

A Csigedomb alján – a mai Hősök temetője elődje – 112 magyar és 634 orosz katonai földi maradványait hantolták el. Ma már több mint 2000 ismert és ismeretlen hős nyugszik itt. Míg a magyarok álmát a Haldokló oroszlán szobra, addig az orosz katonákét emléktábla őrzi.

A halott katona többé már nem ellenség, hanem bajtárs, apa és fiú. Aki már többé nem tér haza családjához. Dicsőség a hősöknek! – zárta beszédét az alpolgármester.

Lovassy Bernadett, Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában