Megnyílt a művésztelep

2019.07.09. 08:12

Szegveréssel kezdték a munkát Hortobágyon

Minden eddiginél több, harmincegy résztvevővel megnyílt a Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep hétfőn Hortobágyon az Égerházi Galériában.

Fotó: Kovács Péter

Összeszokott társaság, néhány új arc, akik hamar a közösség tagjaivá váltak, beszélgetések, anekdotázások, majd egy rövid tábornyitó, amelyen megemlékeztek az alapító Égerházi Imréről, és már el is kezdődött a Hortobágyi Káplár Miklós Nemzetközi Művésztelep 2019. évi munkája hétfőn délután Hortobágyon.

A tábornyitón H. Csongrády Márta, a művésztelep vezetője üdvözölte a nemzetközi alkotóközösség tagjait, majd átadta a szót a Debrecen városa képviseletében jelen lévő Jantyik Zsoltnak. A kulturális szakember kiemelte, hogy a megyeszékhely támogatja a hortobágyi művésztelepet. Hangsúlyozta, a művészetben is fontos az „isteni rend” megtalálása. Erre pedig kiváló terepet ad a Hortobágy.

Hortobágy nagykövetei

Gencsi Zoltán, a vendéglátó falu alpolgármestere a köszöntőjét anekdotázással kezdte, amelyben felidézte Csontváry Kosztka Tivadar hortobágyi alkotásának emlékeit, majd áttért Boromisza Tiborra, aki maga mellé vett két fiatal tehetséges festőt, Maghy Zoltánt és Káplár Miklóst. Ők a munkájukkal csodálatosan adták vissza a puszta hangulatát, az ott élő emberek életét. Utóbbi, Káplár Miklós lett a tábor névadója.

„Itt vagyunk a pusztában, a táj összeköt bennünket, alkotásával mindenki nagykövete a tájegységnek. Maradjon ez így még sokáig”

– fejezte be gondolatait jövőbetekintően Gencsi Zoltán.

A tábor megnyitója szimbolikus helyen, az Égerházi Galériában volt. Az alkotótábort Égerházi Imre debreceni festőművész hívta (új) életre és vezette több mint három évtizeden keresztül. Később H. Csongrády Márta fotóművész karolta fel a társulást, amely tizenkét évvel ezelőtt vette fel Káplár Miklós nevét. Égerházi Imre képét a művésztelepet megnyitó személyek megkoszorúzták.

Az ünnepélyes pillanatok után a társaság levonult a Hortobágy folyó partjára, ahol mintegy ihletet merítve megcsodálta a Kilenclyukú hidat, a pusztát, illetve szeget vert a vándorlegényoszlopba.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában