A lakótelepek hatvan éve

2019.07.31. 14:07

Panelek a Modemben

A kiállítás több hazai és külföldi művész panelházakról alkotott munkáiból áll majd össze.

Fotó: Matey István

Szombaton nyitják meg a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban az idei év egyik kiemelt kiállítását. Süli-Zakar Szabolcs kurátor szerdán a sajtó képviselőinek a helyszínen mutatta be a még készülő, Panel című tárlatot.

Azt kutatjuk, hogy a városi arculatot meghatározó paneles lakótelepek milyen hatással vannak ránk

– magyarázta a szakember a séta elején.

Kis lakás a nagy térben

A bejáratnál a Modem öt méteres belmagasságú terébe a valódival megegyező méretarányokkal felépítettek egy másfél szobás, ötven négyzetméteres debreceni panellakás imitációt, amelybe a bútorok, berendezési tárgyak helyére két huszonéves grafikus hallgató fekete kontúrral felfesti majd a lakásbelsőt.

Süli-Zakar Szabolcs a lakásban elmondta: a kiállítást másfél éve szervezik, melynek során együttműködést alakítottak ki a Debreceni Egyetem építészmérnöki és szociológiai tanszékével. – A szociológusok Debrecen négy lakótelepén végeztek kutatásokat anonim módon. Az üres, stilizált szobában ezek a beszélgetések lesznek hallhatók. A nagyszobában „hangzuhany” formájában például elmondják, milyen a panelban lakni – fogalmazott.

Az ilyen épületekre jellemző, szinte állandó fúrás hangját is imitálni fogják, és az egész falat beborító tájképes poszter sem fog hiányozni.

Paneltörténelem sűrítve

A lakásból kiérve a paneles technológia fejlődéstörténetét ismerhetik meg az érdeklődők. Le Corbusier francia építész modernista dominó házától a legnagyobb paneles lakótelepeken át lehet eljutni, a legkisebb ilyen épületig, egy szegedi nyaralóig, amely egyetlen pici kocka.

A debreceni Újkerti lakótelep eredeti makett tervét is bemutatják. A kiállítás készítői interjút rögzítettek a debreceni lakótelepek nagyrészét tervező Boruzs Bernáttal, aki egészen kritikus saját épületeivel.

Panelban lakni „élvezet”?

A harmadik szekcióban egy olyan lengyel újhullámos művész videóiból lesz látható válogatás, aki húsz évig húszemeletes panellakásokban lakott, és konyhaablakokból készült felvételeken kommentálja, hogy mi történik lent az utcán.

Egy német művészpáros fotósorozat keretében azt mutatja meg, milyen volt az egykori NDK-ban panellakásban élni. Egyetlen tömbön belül csak a nagyszobákat örökítették meg egyik, illetve másik irányból.

A másik falon Miskolczi Emese Tar Sándor debreceni írót, Fényesudvari lakótelepi lakásában, halála előtt nem sokkal ábrázoló képe lesz látható.

Meghökkentés felsőfokon

A következő teremben ottjártunkkor éppen egy krakkói képzőművész, formatervező több méter magas munkáját igyekeztek összerakni. Az alkotó alumínium csövekből, – egy az egyes méretben – összeállította a legkisebb lengyel panellakás alaprajzát, melyet oldalára állítva fognak bemutatni.

A következő teremben Kornis Péter felvételein azt lehet megfigyelni, amint bethlehemesek debreceni lakótelepeken vonulnak fel – ismertette Süli-Zakar Szabolcs.

A szervezők arra kérik a látogatókat, hogy vigyenek magukkal olyan fotókat, amelyek panellakásokkal kapcsolatosak, és azokat tűzzék ki a tárlat folyosóján elhelyezett vashálókra.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában