helyi kultúra

2019.07.21. 09:39

Orosz plakátok és történeteik

Egészen a rendszerváltás korszakáig nyúl vissza az a tárlat, mely az orosz plakátművészet, tipográfia és tervezőgrafika történetét és jelenét mutatja be a Modemben. A kiállítást július 19-én Szergej Szerov és Major Lajos kurátori tárlatvezetése, valamint Yuri Gulitov performansza nyitotta meg. A kortárs galéria legújabb kiállításának célja, hogy harminc évre visszatekintve a világ centrumaiban ismert és elismert orosz műhelyeket, illetve alkotókat bemutassa.

Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: Kiss Annamarie

A Harsány címmel megrendezett kiállítás arra keresi a választ: felismerhető-e az orosz gondolkodás és mentalitás a kortárs vizualitásban, kötődik-e a forradalmi, modern és propagandadizájn­hoz, s harsánysága, nyersesége mennyire felel meg a Nyugat által elvárt sztereotípiának.

 

Létezik-e orosz iskola, orosz design? Major Lajos így vélekedik a kiállítókról: – Peter Bankovot hihetetlen gesztusok, expresszív megjelenés és hatalmas szív jellemzi. Igor Gurovich igazság- és útkereső, generációjának megmondóembere. Eric Belousov munkáit higgadt, de nagyon jó grafikai megoldások jellemzik. Yuri Gulitov a nagy összegző, akire a nagy pontossággal felépített projektek jellemzők, Anna pedig okos és kiagyalt geometriai képletei­vel kápráztatja el a nézőket.

Peter Bankov, Igor Gurovich, Eric Belousov, Anna Kula­chek és Yuri Gulitov alkotásai szeptember 15-ig tekinthetők meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában